Csokiország - Minden, ami csoki

Marcipános-fehércsokoládés kuglóf amarettós mázzal és eperrel – Vendégbejegyzés

epres_marcipanos_kuglóf660

Bea a Dizájnmenza blog szerzője hihetetlen tehetséggel van megáldva az ételfotózás és styling terén. Egyik pillanatból a másikba robbant be a köztudatba és blogja hamarosan elsöprő sikert aratott gyönyörű képeinek köszönhetően. Örömmel fogadta el a meghívásunkat és készített egy fehércsokis kuglófot nekünk.

“Ezt a kuglófot csak úgy hirtelen ötletből dobtam össze, pedig az egyik legfinomabb kuglóf lett (legalábbis szerintem, mert ugye mindig ezt kell mondani az aktuális sütésre). Ha jól emlékszem Nigellának van egy hasonló süteménye valamelyik könyvében. Legalábbis, amikor beleharaptam, azonnal az jutott eszembe (meg másnak is, ezt gyorsan leírom, nehogy plágiummal vádoljanak, pedig a könyv közelébe se mentem). Olyan egyszerű, de nagyszerű süteményféle. A sütivel ellentétben viszont a fényképre nagyon sokat készültem. Mert ugye néha megbolondul az ember… Zuhogó esőben szedtem csipkebogyót kesztyű nélkül, undorító színű csempét festettem fehérre, ragasztottam, majd fúgáztam egy rossz ragasztópisztollyal. De az a morbid, hogy élveztem. 🙂 “

Marcipános-fehércsokoládés kuglóf amarettós mázzal és eperrel

Hozzávalók a kuglófhoz:

  • 220 g vaj, szobahőmérsékletű
  • 120 g cukor
  • 3 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál mandulakivonat
  • 250 ml amaretto
  • 100 ml tej
  • 220 g liszt
  • 40 g keményítő
  • 1 csomag sütőpor
  • 40 g mandula, szárazon pirítva, darálva
  • csipet só
  • 80 g marcipán, apró kockákra vágva
  • 50 g fehércsokoládé, apróra vágva

Hozzávalók az amarettós mázhoz:

  • 75 g porcukor
  • 2 evőkanál amaretto
  • 1 citrom leve

Hozzávalók a forma kikenéséhez:

  • vaj
  • liszt

Hozzávalók a tálaláshoz:

  • eper

Elkészítése:

A sütőt bekapcsoljuk 175°C-ra. A tojásokat szétválasztjuk. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáját. Belekeverjük a citromhéjat, mandulakivonatot, amarettot és a tejet is.

A lisztet összeszitáljuk a keményítővel és a sütőporral, majd elkeverjük benne a mandulát is. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a sóval. A lisztes keveréket és a tojásfehérjét felváltva beleforgatjuk a tojássárgájás masszába.

Kivajazunk, lisztezünk egy kuglófformát, és beleöntjük a tésztát. A sütőben kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük. A máz hozzávalóit kézi habverővel simára keverjük, és a kuglóf tetejére öntjük. Eperrel kínáljuk.

Étcsokoládés tejkaramella – Vendégbejegyzés

csokiorszag fudge-5322

Örömmel köszöntjük Anikót, a Coffeinmentes blog szerzőjét Csokiország első vendég bloggereként. Anikó csodálatos képei mindig elkápráztatnak bennünket és főzésre, sütésre ösztönöznek. Egy olyan receptet hozott nektek, ami nagyon csokis természetesen és kiváló ajándék lehet karácsonyra.

Anikó megosztja veletek, amit erről a desszertről tudni érdemes: “A fudge hazánkban kevésbé, tőlünk nyugatra azonban sokkal jobban elterjedt és kedvelt édesség. Eredete az 1800-as évekre vezethető vissza, amikor is Emelyn Battersby Hartridge a New York-i Vassar College tanulója egy levelében említést tett arról, hogy osztálytársának unokatestvére fudge-ot készített. Ezek után megkapta a receptet, ami alapján két évvel később 14 kg fudge-ot készített egy iskolai aukcióra. Ez a recept a mai napig fennmaradt Vassar fudge néven ismert és elterjedt recept.

Ma már számtalan változata létezik, mindenki saját ízlésére alakíthatja. Csokoládé mellett kerülhet bele bármilyen mogyoró vagy dióféleség, valamilyen likőr esetleg aszalt gyümölcs. A karácsony közeledtével szép csomagolásba bújtatva nagyszerű kézzel készített ajándék lehet családtagjaink, barátaink számára.”

csokiorszag fudge-5327

Étcsokoládés tejkaramella

Hozzávalók egy 12 X 18 cm-es négyszögletes formához:

  • 400 g sűrített tej
  • 100 g sótlan vaj
  • 100 ml tej
  • 80-100 g étcsokoládé apróra vágva
  • 5 evőkanál Grand Marnier vagy Cointreau
  • 1 evőkanál kandírozott narancshéj (kihagyható)

Elkészítése:

A sűrített tejet, vajat, tejet egy kis lábasba öntjük. Alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett forrásig melegítjük, majd 10-15 percig forrni hagyjuk. Folyamatosan keverjük, de legyünk óvatosak mert felhabzik és megégeti a kezünket! Ha van cukor hőmérőnk ellenőrizzük a hőmérékletét. 116-118 C között eléri a megfelelő hőmérsékletet. Hőmérő hiányában tegyünk egy cseppet jeges vízbe, és ha a massza egy labdát formáz, ami megtartja az alakját, elkészült.

Levesszük a tűzről, belekeverjük a felaprított csokoládét és a likőrt. Folyamatosan keverjük kézi habverővel addig, amíg nagyon sűrű, nezen keverhető nem lesz.

Ezután egy sütőpapírral bélelt négyszögletes formába simítjuk. Hűlni hagyjuk majd szeletelés előtt hűtőszekrénybe tesszük. Vizes késsel a kívánt nagyságúra vágjuk. Tálalás előtt a tetejére cukrozatlan kakaóport szórunk.

csokiorszag fudge 2-5340

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!