Csokiország - Minden, ami csoki

Céklás csokoládé torta céklás mascarpone krémmel

IMG_9857_cs

Maga a torta vegán, a tetejére pedig egy mascarpones rózsaszín krém került. A tésztájában háromféle liszt található, de ezek variálhatók ízlésünk szerint. Elkészíthetjük csak tönköly fehérlisztből az egészet. A zablisztet kicserélhetjük hajdinalisztre is. Minél többféle a liszt a tortában, annál gazdagabb az íze! Bátran variáljunk!

Gazdagsága, a csokoládé és a csodás színe miatt inkább hűvösebb, esősebb napokra ajánlom az elkészítését.

Ez a torta normál méretű, egy 22 cm-es kapcsos formában készült.

IMG_9867_cs

Céklás csokoládé torta céklás mascarpone krémmel

Hozzávalók a tortához:

  • 3/4 bögre cékla, meghámozva, felkockázva, vízben puhára főzve, robotgépben pürésítve
  • 1 bögre zabliszt, szitálva
  • 1/2 bögre gesztenyeliszt, szitálva
  • 1/2 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt, szitálva
  • 2/3 bögre cukrozatlan kakaópor, szitálva
  • 1 bögre zabtej (rizstej, szójatej is használható)
  • 3/4 bögre kókuszolaj
  • 1/2 bögre nádcukor
  • 1/3 bögre méz
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál almaecet
  • 1 teáskanál só
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

Hozzávalók a krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 1 kis fej cékla, nyersen, reszelve
  • 5-6 evőkanál porcukor, szitálva

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Elkészítése:

A tortához egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, kakaó, sütőpor, szódabikarbóna és só. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: zabtej, kókuszolaj, nádcukor, méz, almacet és vanília. Adjuk hozzá a céklapürét. Jól keverjük össze, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Addig keverjük, amíg sima tésztát kapunk. Ha túl hígnak találjuk a tésztát, adjunk még hozzá 1-2 evőkanál teljeskiörlésű tönkölylisztet.

Öntsük az egészet egy kerek sütőpapírral kibélelt formába (22 cm átmérőjű). Süssük a tortát 175-180 Celsius fokon kb. 40-45 percig. Végezzünk tűpróbát mielőtt kivesszük. Hagyjuk a formában kihűlni, majd tálaljuk a krémmel.

A krémhez egy tálban keverjük össze a mascarpone krémet a porcukorral. Adjuk hozzá a nyers céklát és jól dolgozzuk össze, hogy a cékla megszínezze a mascarponet. Ha kihűlt a torta, kenjük meg a tetejét a krémmel.

IMG_9882_cs

Vegán cukormentes csokoládékrémes rizspuding

IMG_9726_a

Úgy volt, hogy ez a recept, lehet, hogy bekerül egy ausztrál cukormentes csokoládés édességek szakácskönyvbe, de aztán a lustaságomnak köszönhetően nem küldtem el a receptet, így megmaradt nekem. A felhívás az volt, hogy cukormentes csokoládés édességet készítsünk, melyhez megadták, hogy mikkel lehet édesíteni a desszerteket. Ez egy nagyon egyszerű recept, a hagyományos tejberizsre épül, azt változtattam meg és adtam hozzá néhány extrát. A csokoládékrém alapját pedig kesudió adja.

A rizspudingot egyáltalán nem édesítettem, ugyanis az édeskés rizstej (amely csak rizst, vizet és tengeri sót tartalmaz, tehát nem édesített!) pont elég  neki. A csokoládékrémbe pedig nagyon kevés rizsszirup került. Szóval ez enyhén édes desszert, amelyhez jól passzol a keserű csokoládékrém.

Szerintem jól sikerült, érdemes kipróbálni!

IMG_9731_a

Vegán cukormentes csokoládékrémes rizspuding

Hozzávalók a rizspudinghoz:

  • 1/2 bögre (kb. 80 g) jázmin rizs
  • 2 bögre rizstej
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • csipet só

Hozzávalók a csokoládékrémhez:

  • 1 bögre kesudió, egy éjszakára, de minimum 3-4 órára beáztatva
  • 1/3 bögre kakaópor
  • 1/3 bögre rizsszirup
  • 1/4 bögre víz
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • csipet só

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Elkészítése:

Egy lábasba feltesszük főni a rizst a rizstejjel, közben hozzáadjuk a sót és a vaníliát. Néha megkeverve addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul. Ha nagyon sűrűvé összeáll a puding, hígítsuk egy kevés rizstejjel. Hagyjuk langyosra hűlni, amíg elkészítjük a krémet.

Szűrjük le a beáztatott kesudiót, majd tegyük robotgépbe. Adjuk hozzá a kakaót, a rizsszirupot, vaníliát, csipet sót és a vizet. Járassuk a robotgépet addig, amíg teljesen sűrű, sima krémet kapunk.

Kanalazzuk a rizspudingot poharakba (vagy üvegekbe) és kanalazzunk a tetejükre a csokoládékrémből. Úgy a legjobb, ha hagyjuk hűtőben állni kb. fél órát.

IMG_9737_a

Étcsokoládéval fűszerezett sütőtök krémleves

_MG_2147_a

Nos igen, eltűntünk egy időre, mert mindkettőnknek sok munkája és egyéb teendője volt. Mondhatjuk úgy is, hogy bedarált minket a mókuskerék. Ezt a levest közösen főztük januárban. Igen, jól olvastátok! Januárban! Amikor még javában tombolt a sütőtök a piacokon, most meg se híre, se hamva.

A jó hírünk, hogy lesz még az idén sütőtök szezon 🙂 és akkor jól fog jönni ez a fűszeres, csokoládés szívet melengető leves, szóval mentsétek el a receptet.

Étcsokoládéval fűszerezett sütőtök krémleves

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg sütőtök, meghámozva, felkockázva
  • kis fej vöröshagyma, felaprítva
  • 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 2 chili paprika, kimagozva (hogy ne legyen túl csípős a leves)
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 30 g kakaóbab töret
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 6-8 bögre zöldség alaplé (attól függően mennyire szeretnénk sűrűre a levest)
  • 30 g étcsokoládé (70%-os), kockákra törve

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Elkészítése:

Egy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát és dinszteljük meg. Néhány perc múlva adjuk hozzá a chilit, a a fahéjat, a kakaóbab töretet és a nádcukrot. Keverjük át, főzzük 5 percig, majd adjuk hozzá a sütőtököt, sózzuk ízlés szerint és öntsük fel az alaplével. Forraljuk fel, vegyük takarékra a lángot és főzzük addig, amíg a tök megpuhul (kb. 15 perc).

Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük simára, majd tegyük vissza a tűzhelyre, adjuk hozzá a csokoládét és várjuk meg, amíg felolvad. Jól keverjük át a levest és tálaljuk azonnal.

_MG_2151_a

Kakaós energiabomba smoothie

_MG_3446_b

Igazán jól indul a napunk egy ilyen energiabomba turmixszal. Van benne kakaópor, banán, mandulatej, spenót (opcionálisan hozzáadható) és egy különleges alapanyag: kendermag por. A kendermag por gazdag esszenciális aminosavakban, bővelkedik B- és E-vitaminban, valamint jelentős mértékben tartalmaz kálciumot, magnéziumot és káliumot. A kender másik erénye az, hogy gazdag Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban.

Ha nem sikerül beszerezni, anélkül is elkészíthető a turmix, esetleg adhatunk hozzá őrölt lenmagot helyette.

montazs02

Kakaós energiabomba smoothie

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 bögre mandulatej (rizs-, zab- és szójatej is használható)
  • 1 db érett banán
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál kendermag por
  • 1 kis maréknyi friss spenót

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Elkészítése:

A hozzávalókat tegyük turmixgépbe, és turmixoljuk 5 percig. Ha túl sűrűnek találjuk, hígítsuk még egy kevés mandulatejjel.

_MG_3449_b

Vegán fehér forró csoki (másképp)

_MG_2146_a

Kb. 20 perce ugrott be, hogy ígértem egy forró csoki receptet még Valentin nap előtt. Gyorsan cselekedtem, hogy ne maradjatok recept nélkül, ha valami finom, különleges, édes, selymes meleg italt szeretnétek kortyolgatni február 14-én este vagy bármikor egy hideg téli napon. 🙂

A recept különlegessége, hogy nem fehér csokiból készült, hanem kakaóvajból. Nem dolgoztam eddig kakaóvajjal, de az első tapasztalatom igen pozitív. Nem szeretem a fehér csokit, mert túl édes nekem (legalábbis, amiket eddig kóstoltam). Hiányzik belőle a kakaó kesernyéssége, ami elvesz az édes ízből egy keveset. Ez a forró csoki viszont nem túl édes, ugyanis mi magunk édesítjük, tehát saját ízlésünkhöz igazíthatjuk. Kis csészéből kortyolgatva igazi finomság, tehát ne hagyjátok ki!

(A kakaóvajat én az Ázsia Bt-nél vettem, de reform- és bioboltokban is megtaláljátok vagy online áruházakban. A receptet itt találtam, kicsit módosítottam rajta.)

Vegán fehér forró csoki (másképp)

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 és 1/4 bögre kókusztej
  • 1 bögre víz
  • 50 g kakaóvaj
  • 1-2 evőkanál juharszirup, ízlés szerint
  • egy csipet só
  • szerencsendió, tálaláshoz

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Elkészítése:

Tegyünk minden hozzávalót egy kis lábasba. Forraljuk fel a csoki keveréket, majd vegyük takarékra a lángot és melegítsük addig, amíg a kakaóvaj elolvad.

Öntsük turmixgépbe, majd turmixoljuk össze (egyben habosítjuk is) 3-4 perc alatt. Tálaljuk kis csészékbe öntve, reszeljünk rá szerecsendiót (a szerecsendió amúgy is vágyfokozó 😉 ).

Tipp: először az állaga elég híg lesz, úgy tűnik majd, hogy túl sok vizet adtunk hozzá. Várjunk egy kicsit, mert be fog sűrűsödni. Ha nagyon kihűlne, akkor melegítsük újra.

_MG_2142_a

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!