Ez a recept egy igazi történelem, az 1800-as évek végén Kugler Géza által írt Legújabb Nagy Házi Cukrászat című könyvből származik. A könyvben a legkülönlegesebb tortáktól kezdve a kelt tésztáig, és a különböző alkoholos italokig minden megtalálható. Cukrászatban, desszert készítésben valóban alapmű. Igaz, némi kreativitás szükségeltetik, hisz a régi nyelvezet nem mindig egyértelmű.
Borcsokoládé
Hozzávalók 2 pohárhoz:
- 200 ml jó minőségű vörösbor
- 100 g étcsokoládé
- extra: fahéj, szegfűszeg
Elkészítése:
A csokit vízgőz felett olvasszuk meg. Fokozatosan öntsük hozzá a bort, és melegítsük fel. Kevergessük addig, amíg a csoki a borban teljesen fel nem oldódik és homogén masszát nem kapunk. Igény szerint lehet ízesíteni egy kis őrölt fahéjjal, szegfűszeggel.
Óvatosan kanalazzuk borospohárba vagy csészébe. Érdemes kanalat használni a fogyasztáshoz, mert ebből az arányból elég sűrű borcsokoládét kapunk. Isteni finom. Igazi téli ital, feldobja a fagyos hangulatot.