Csokiország - Minden, ami csoki

Churros csokoládékrémmel

csokorszag-3775

Februárban jártam életemben először Spanyolországban, azon belül is Barcelonában. Indulásunk előtt elég mélyen utána jártam mit és hol érdemes enni, ahogy egy jó gasztrobloggerhez illik, és a sok kérdéses étterem, kávézó közül egy biztos volt: oda megyünk ahol a város egyik legjobb churrosát kapni. Hogy tényleg a legjobb-e nem tudom, de ahogy láttuk ebből a manufaktúrából szállítják a különböző kávézókba is a spanyol fánkot. A hely annyira apró, hogy alig lehet észrevenni…vagyis nem lehetne, ha nem állna hosszú sor és nem jönnének ki a vevők hatalmas papírzacskókkal, isteni illatot árasztva magukból. Elég gyorsan rájöttünk, hogy ez nem az a hely, ahol kényelmesen leülünk majd és elfogyasztjuk amit vettünk, hisz ez egy sütöde, ahol kilószámra készítik a fánkot, majd amilyen gyorsan megsütik, olyan gyorsan el is adják papírzacskóba csomagolva. Mi is feltankoltunk az abbahagyhatatlan finomságból.

Ezt követően már csak egy olyan kávézót kellett találni, ahol csokival is megkóstolhattuk, hisz a churros mégiscsak úgy az igazi. Forró, selymesen csordogáló meleg csokiba mártva… tejszínhabbal? No igen, az is jöhet hozzá, de csak igazi, keményre vert, nem szifonból nyomott, hanem kanállal kanalazott, zsíros, igazi finom tejszínhab. Érzed az illatát? Igen, vaníliás… a csoki pedig magas kakaótartalmú, finom étcsokoládé… igazi ízorgia.

csokorszag-3772-2

Tudom, tudom most rögtön megennétek egyet, vagy kettőt, vagy hármat…. én is, higgyétek el. Előjöttek az emlékek, ahogy írom ezeket a sorokat…

Viszont jó hír, hogy ahhoz, hogy élvezd ezt a finomságot, nem kell rögtön valamelyik fapados oldalára rohanni és jegyet foglalni, otthon is elkészíthetitek, nem mondom, hogy 5 perc alatt elkészül, de nem is kell vele olyan sokat bajlódnotok, mint a hazai klasszikus társával. Az alábbi recept egy mexikói könyvből származik, és egy 1935-ben nyitott mexikói churreria kínálatában szerepelt így elkészítve a fánk. A tészta tartalmaz egy kisebb adag queso fresco nevű sajtot, ami talán a mi túrónkhoz hasonlítható leginkább, így mi ezzel helyettesíthetjük. A legjobb persze az lenne, ha a piacon tudnánk venni friss tehén vagy kecskesajtot, olyat, ami nem sós. Több helyen elérhető ez már. Amennyiben el szeretnénk hagyni a túrót/sajtot, akkor a lisztet meg kell duplázni és még extra két tojást kell adni a tésztához.

csokorszag-3266

Vasárnap reggel el is készíthetitek, na mit szóltok?

Az elkészítéshez nem kell más, csak az alábbi hozzávalók és egy jó habzsák, azzal fogjuk a forró olajba nyomni a masszát.

Churros csokoládékrémmel

Hozzávalók a fánkhoz:

  • 600 ml víz
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1/4  teáskanál só
  • 90 g vaj
  • 250 g teljeskiőrlésű liszt
  • 100 g friss natúr (nem sós) sajt vagy túró
  • 2 tojás
  • 1000 ml olaj a sütéshez

Hozzávalók a csokoládékrémhez:

  • 200 g jó minőségű étcsokoládé
  • 150 ml tej
  • 250 ml tejszín (35%)

Elkészítése:

A vízben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fahéjat, a sót és felforraljuk. Levesszük a tűzről és elkeverjük benne a lisztet, szép, homogén nyúlós tésztát kell kapjunk. Hagyjuk langyosra kihűlni. Adjuk hozzá a tojásokat és a túrót és addig keverjük amíg összeáll a tészta. Ezt követően habzsákba töltjük és forró olajba csurgatjuk. Pár perc alatt barnára sütjük és lecsepegtetjük.

A csokikrémhez az étcsokoládét olvasszuk fel vízgőz felett és adjunk hozzá a tejet folytonos kevergetés közben.  A tejszínhabhoz verjünk fel a tejszínt habverővel.

A churrost a csokikrémmel és a tejszínhabbal tálaljuk.

csokorszag-3263

Céklás csokoládé torta céklás mascarpone krémmel

IMG_9857_cs

Maga a torta vegán, a tetejére pedig egy mascarpones rózsaszín krém került. A tésztájában háromféle liszt található, de ezek variálhatók ízlésünk szerint. Elkészíthetjük csak tönköly fehérlisztből az egészet. A zablisztet kicserélhetjük hajdinalisztre is. Minél többféle a liszt a tortában, annál gazdagabb az íze! Bátran variáljunk!

Gazdagsága, a csokoládé és a csodás színe miatt inkább hűvösebb, esősebb napokra ajánlom az elkészítését.

Ez a torta normál méretű, egy 22 cm-es kapcsos formában készült.

IMG_9867_cs

Céklás csokoládé torta céklás mascarpone krémmel

Hozzávalók a tortához:

  • 3/4 bögre cékla, meghámozva, felkockázva, vízben puhára főzve, robotgépben pürésítve
  • 1 bögre zabliszt, szitálva
  • 1/2 bögre gesztenyeliszt, szitálva
  • 1/2 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt, szitálva
  • 2/3 bögre cukrozatlan kakaópor, szitálva
  • 1 bögre zabtej (rizstej, szójatej is használható)
  • 3/4 bögre kókuszolaj
  • 1/2 bögre nádcukor
  • 1/3 bögre méz
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál almaecet
  • 1 teáskanál só
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

Hozzávalók a krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 1 kis fej cékla, nyersen, reszelve
  • 5-6 evőkanál porcukor, szitálva

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Elkészítése:

A tortához egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, kakaó, sütőpor, szódabikarbóna és só. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: zabtej, kókuszolaj, nádcukor, méz, almacet és vanília. Adjuk hozzá a céklapürét. Jól keverjük össze, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Addig keverjük, amíg sima tésztát kapunk. Ha túl hígnak találjuk a tésztát, adjunk még hozzá 1-2 evőkanál teljeskiörlésű tönkölylisztet.

Öntsük az egészet egy kerek sütőpapírral kibélelt formába (22 cm átmérőjű). Süssük a tortát 175-180 Celsius fokon kb. 40-45 percig. Végezzünk tűpróbát mielőtt kivesszük. Hagyjuk a formában kihűlni, majd tálaljuk a krémmel.

A krémhez egy tálban keverjük össze a mascarpone krémet a porcukorral. Adjuk hozzá a nyers céklát és jól dolgozzuk össze, hogy a cékla megszínezze a mascarponet. Ha kihűlt a torta, kenjük meg a tetejét a krémmel.

IMG_9882_cs

Sült kacsamell sült karfiollal és csokoládé mártással

csokiorszag-4256

Nagyon szeretem a kakaót és az étcsokoládét sós ételekben is használni, mint fűszert. Nagyon pikáns, pirított, kesernyés ízt ad a húsos és nem húsos ételeknek egyaránt. A titok az arányokban rejlik, az ízlésünknek megfelelő mennyiségben kell alkalmazni, hisz a jóból is megárt a sok.

Kacsával, marhával kiválóan párosítható, nekem nagy kedvencem. Két korábbi csokoládéval fűszerezett kacsa receptet itt és itt találtok.

Sült kacsamell sült karfiollal és csokoládé mártással

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 kisebb kacsamell
  • 1 nagy fej karfiol
  • só, bors
  • 50 ml tejszín
  • 50 g étcsokoládé
  • 1 fej vöröshagyma

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A karfiolt mossuk meg, szedjük le a leveleit és szedjük rózsáira. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk meg, tegyük mellé a megpucolt kettévágott hagymát és süssük 30 percig.

A kacsamell bőrét irdaljuk be, dörzsöljük be sóval, borssal és forró serpenyőben süssük a bőrével lefelé, közepes hőfokon 15 percig. Ezt követően fordítsuk meg és úgy is süssük 10 percig alacsony hőfokon. Ujj próbával ellenőrizzük, hogy megfelelően átsült-e. Ha nagyon puha, akkor további sütést igényel. Ha olyan érzés, mintha a középső és a hüvelykujjunk érne össze, akkor rozéra sült. Így ideális, de a kacsamell jobban megsütve sem lesz rágós, csak  szárazabb.

A kacsamellet pihentessük 5 percig. Addig készítsük el a mártást. Ehhez a kacsa kisült zsírjához adjuk hozzá a tejszín és a csokoládét. Melegítsük össze őket, majd adjuk hozzá a karfiollal sült hagymát és turmixoljuk össze, annyira, hogy homogén sima mártást kapjunk.

Tálalásnál a kacsamellet szeleteljük fel, tegyük mellé a karfiolt és adjuk hozzá a mártást.

Tipp: Vega változat is elkészíthető, a kacsamell elhagyásával. Ez esetben a kacsazsírt kókuszsírra cseréljük.  A sült karfiol csokoládé mártással abszolút megállja önmagában is a helyét az asztalon.

Fenyőmagos csokoládés süti

csokiorszag-4157

Ez a süti tökéletes desszert olyan alkalomkor, amikor kevés időnk van az előkészületekre. Pillanatok alatt összedobható a tészta, az eredmény pedig egy különleges finomság, amivel magunkat és a vendégeket is elkápráztathatjuk.  A fenyőmag lecserélhető dióra, mandulára is. Lehet kísérletezni.

Fenyőmagos csokoládés süti

Hozzávalók:

  • 60 g tejcsokoládé
  • 60 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (70%)
  • 125 g fehér liszt
  • 40 g fenyőmag
  • 3 tojás
  • 350 ml teljes tej
  • 20 g puha vaj

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 150 fokra.  Egy 25x20cm-es tepsit vajazzunk ki, majd szórjuk be liszttel.

A kétféle csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg a vajjal, majd töltsük egy keverőtálba, adjuk hozzá a lisztet, a tojásokat, a tejet és a fenyőmag felét. Habverővel keverjük homogén masszává és töltsük a kivajazott, kilisztezett tepsibe.

A tetejét szórjuk meg a maradék fenyőmaggal és az előmelegített sütőben süssük készre 20 perc alatt. Ellenőrizzük, hogy elkészült-e.  Akkor jó, ha a közepe már pont nem remeg, de még nem teljesen kemény. Hagyjuk kihűlni, szeletelve tálaljuk.

Málnás brownie

IMG_9810-1

Hamarosan itt a Valentin nap. Mivel mással is kedveskedhetnénk Szerelmünknek, mint egy jó brownie-val. Hmm…csokis, diós, omlós… és egy kis málna… az igazán hedonisták tejszínhabbal is megspékelhetik.

IMG_9812-2

Málnás brownie torta

Hozzávalók:

  • 200 g durvára vágott dió
  • 400 g teljeskiörlésű liszt
  • 100 g kakaó
  • 1 csomag sütőpor
  • 200 g barna nádcukor
  • 6 tojás
  • 400 ml napraforgó olaj
  • 100 ml tejszín
  • csipet só
  • 100 g durvára tört étcsokoládé
  • málna (fagyasztott málnát is használhatunk)

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 160 fokra.

A lisztet és a kakaót egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a sót, a tojást, a tejszínt, az olajat, a diót és az étcsokoládét és jól összekeverjük a tésztát.  Kivajazott torta formába öntjük, rászórjuk a tetejére a málnát és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a torta közepe nem kemény, hanem enyhén ruganyos.

Tipp:  langyosan is tálalhatjuk vanília fagyival.

IMG_9815-3

IMG_9824-4

Passiógyümölcsös csokoládés minitorták – Vendégbejegyzés

2013_03_31_rani_9999_66-1

Mai vendég bloggerünk, Reni, Az élet napos oldala írója. Gyönyörű fotói és receptjei mindig elkápráztatnak bennünket, így nagyon örültünk, amikor elfogadta meghívásunkat. Egy nagyon izgalmas sütivel készült, ami a karácsonyi menüben is megállja a helyét, egyszerű, de mégis nagyon különleges.

“Először egy étteremben kóstoltam a passiógyümölcs és a csokoládé ízkombinációját és teljesen belebolondultam. Sejtettem, hogy ez a két alapanyag tökéletesen kiegészíti egymást, hogy fantasztikus párost fognak alkotni. Hát talált, süllyedt! Azóta már többféle textúrában kóstoltam a duót, de ez a finom, tejcsokoládés ganache volt a kedvencem.”

Passiógyümölcsös csokoládés minitorták

Hozzávalók a krémhez:

    •  300 g tejcsokoládé
    • 400 ml tejszín
    • 8 db passiógyümölcs

Hozzávalók a tésztához:

  •  250 g liszt
  • 200 g apró kockára vágott vaj
  • 100 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

2013_03_31_rani_9999_109-2

Elkészítése:

A lisztet keverjük el a cukorral és a sóval, majd morzsoljuk el a vajjal. Adjuk hozzá a tojások sárgáját és villámgyors mozdulatokkal gyúrjuk bucivá. Csomagoljuk fóliába és tegyük 30 percre a hűtőbe.

Vajazzunk ki 6 db kivehető aljú, mini piteformát. A tésztát osszuk 6 részre, egyenként nyújtsuk ki, helyezzük a piteformákba, nyomkodjuk bele, szurkáljuk meg az alját, majd süssük vakon kb. 15 perc alatt sárgásbarnára, hagyjuk a formában kihűlni.

A krémhez olvasszuk fel gőz fölött a csokoládét, keverjük el alaposan a tejszínnel és a passiógyümölcs kikapart húsával, magjaival. Hűtsük le majd töltsük a lehűlt tésztakosárkákba.

Konyakmeggyes profiterol

profiterol_csokiorszag

Az égetett tészta egy végtelen egyszerű, olcsó, de mégsem túl népszerű tészta Magyarországon. Amiben találkozhatunk vele, az a képviselőfánk vagy a profiterol. Külföldön azonban nagyobb sikere van, nem csak édesen, hanem sósan, főzve és olajban sütve is készítik.

Konyakmeggyes profiterol

Hozzávalók:

  • 1 csésze víz
  • 1/2 csésze vaj (200 ml-s csészét használva ez körülbelül 120 g)
  • 1 csésze liszt
  • 1 csésze tojás
  • só, cukor
  • 250 g mascarpone
  • 200 g étcsokoládé
  • 3 evőkanál méz
  • 100 ml tejszín
  • 100 g aszalt, magozott meggy
  • 150 ml barna rum

Elkészítése:

Az aszalt meggyet a rumba áztatjuk és egy éjszakán át pihentetjük benne.

A vizet, a vajat és a sót felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük és addig keverjük, amíg a legtöbb nedvesség elpárolgott belőle. Ez kb. 5 perc. Folyamatosan keverni kell, lehetőség szerint az edény széléhez nyomva, hogy minél nagyobb felülettel érintkezzen, és vigyázva, hogy ne égjen meg, és egy picit se barnuljon be. Minél több folyadék párolog el, annál jobb, hisz annál több tojást fog felvenni a tészta, amitől laza és lyukacsos lesz a szerkezete. A tésztát hagyni kell egy kicsit hűlni, mielőtt a tojást beletesszük, mert ha túl forró, rántottás tésztát kapunk.

Ha kihűlt a tészta, a tojást fokozatosan egyenként kell belekeverni, elektromos habverővel. Egy nyúlós masszát kell kapnunk, ami nem folyik szét, amikor kitesszük egy kanállal a sütőpapírra. Nagyjából mandarin méretű gömböket méretezzünk, ezek egész szépen megnövekednek, nagyjából dupla méretre, ezzel számolni kell a sütőpapíron való elhelyezéskor.

A sütőt 220 fokra kell előmelegíteni és ebben kell hozzávetőleg 12 percig sütni a puffancsokat. Szépen megemelkednek és enyhén megpirulnak. Ezt követően le kell venni a hőfokot 190 fokra és további 15 percig kell sütni. Ez csak hozzávetőleges idő, mivel minden nagyban függ a méretektől, minél nagyobb, annál tovább kell sütni. A kész fánkokat hagyjuk kihűlni.

A krémhez 100 gramm étcsokoládét megolvasztunk, majd a mascarpone krémmel és a mézzel összekeverjük. A rumos meggyet a rummal együtt a krémhez adjuk. Ezzel töltjük meg a fánkokat.

A maradék 100 gramm étcsokoládét felolvasztjuk és a tejszínnel elkeverjük. Tálaláskor a fánkok tetejére öntjük.

Marcipános-fehércsokoládés kuglóf amarettós mázzal és eperrel – Vendégbejegyzés

epres_marcipanos_kuglóf660

Bea a Dizájnmenza blog szerzője hihetetlen tehetséggel van megáldva az ételfotózás és styling terén. Egyik pillanatból a másikba robbant be a köztudatba és blogja hamarosan elsöprő sikert aratott gyönyörű képeinek köszönhetően. Örömmel fogadta el a meghívásunkat és készített egy fehércsokis kuglófot nekünk.

“Ezt a kuglófot csak úgy hirtelen ötletből dobtam össze, pedig az egyik legfinomabb kuglóf lett (legalábbis szerintem, mert ugye mindig ezt kell mondani az aktuális sütésre). Ha jól emlékszem Nigellának van egy hasonló süteménye valamelyik könyvében. Legalábbis, amikor beleharaptam, azonnal az jutott eszembe (meg másnak is, ezt gyorsan leírom, nehogy plágiummal vádoljanak, pedig a könyv közelébe se mentem). Olyan egyszerű, de nagyszerű süteményféle. A sütivel ellentétben viszont a fényképre nagyon sokat készültem. Mert ugye néha megbolondul az ember… Zuhogó esőben szedtem csipkebogyót kesztyű nélkül, undorító színű csempét festettem fehérre, ragasztottam, majd fúgáztam egy rossz ragasztópisztollyal. De az a morbid, hogy élveztem. 🙂 “

Marcipános-fehércsokoládés kuglóf amarettós mázzal és eperrel

Hozzávalók a kuglófhoz:

  • 220 g vaj, szobahőmérsékletű
  • 120 g cukor
  • 3 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál mandulakivonat
  • 250 ml amaretto
  • 100 ml tej
  • 220 g liszt
  • 40 g keményítő
  • 1 csomag sütőpor
  • 40 g mandula, szárazon pirítva, darálva
  • csipet só
  • 80 g marcipán, apró kockákra vágva
  • 50 g fehércsokoládé, apróra vágva

Hozzávalók az amarettós mázhoz:

  • 75 g porcukor
  • 2 evőkanál amaretto
  • 1 citrom leve

Hozzávalók a forma kikenéséhez:

  • vaj
  • liszt

Hozzávalók a tálaláshoz:

  • eper

Elkészítése:

A sütőt bekapcsoljuk 175°C-ra. A tojásokat szétválasztjuk. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáját. Belekeverjük a citromhéjat, mandulakivonatot, amarettot és a tejet is.

A lisztet összeszitáljuk a keményítővel és a sütőporral, majd elkeverjük benne a mandulát is. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a sóval. A lisztes keveréket és a tojásfehérjét felváltva beleforgatjuk a tojássárgájás masszába.

Kivajazunk, lisztezünk egy kuglófformát, és beleöntjük a tésztát. A sütőben kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük. A máz hozzávalóit kézi habverővel simára keverjük, és a kuglóf tetejére öntjük. Eperrel kínáljuk.

Csupa csoki keksz

Fűszeres keksz

Ez a keksz recept Pierre Hermé repertoárjából származik.

Pierre Hermé egy négygenerációs cukrászcsalád tagja, pályafutását 14 évesen kezdte, mára pedig Franciaországban, Japánban és az Egyesült Amerikai Államokban is ismert cukrászmester. A cukrászat Picasso-jaként is emlegetik. Teljesen új ízekkel, technikákkal forradalmasította a mai cukrászművészetet. A francia cukrászat vezéralakja. A Larousse desszertes (Le Larousse de desserts) könyve 1997-ben jelent meg.

Az eredeti keksz recepten annyit változtattam, hogy tettem bele extra fűszereket és sokkal kevesebb cukorral édesítettem.  Így megmaradt az étcsokoládé enyhén kesernyés ízvilága, de mégis elég édes maradt a keksz.

Csupa csoki keksz

Hozzávalók 2-3 tepsihez:

  • 150 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 teáskanál só
  • 150 g barna cukor (eredetileg 240 gr)
  • 2 tojás
  • 225 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 120 g aprított dió (eredeti recept szerint pekándió vagy makadámdió)
  • 240 g aprított étcsokoládé (70%-os)
  • opcionális: kakaóbab töret

Elkészítése:

A vajat a cukorral és a sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a diót, a csokoládét, a gyömbért és a fűszereket. Majd kb. 2-3 percig keverjük a tésztát.

Sodorjunk kb. 5 cm átmérőjű hengereket és hűtőben pihentessük a tésztát 2-3 órán keresztül.

A sütőt 180 fokra melegítsük elő.  A tésztát vágjuk 1 cm vastag szeletekre, helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe, a tetejét szórjuk meg tört kakaóbabbal és az előmelegített sütőben süssük 12 percig.  Rácson hagyjuk kihűlni, majd jól dugjuk el a család elől, ha azt szeretnénk, hogy az ünnepekre is maradjon!

Légmentes dobozban elvileg hetekig eláll. Mi ezt nem tudtuk még kipróbálni.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!