Jártatok már Olaszországban? Ha igen, és főleg az északi részén, akkor nagy eséllyel kóstoltatok már igazi olasz panna cottát, azaz leginkább a hazai pudinghoz hasonlító tejes, tejszínes desszertet. Akik nem jártak még Olaszhonban, azok is belefuthatnak egyre gyakrabban egy-egy hazai étterem kínálatában, mára itthon is egy elég elterjedt desszert lett.
A krém alapja zsíros tejszínből és zsíros tejből áll, melyet vaníliával felfőznek, zselatinnal összekevernek és tálkákban kihűtenek ideális esetben egy egész éjszakán keresztül. A titka a jó állag, amit, ha ismerjük a jó arányokat egyáltalán nem nehéz elérni.
Tálalhatjuk pohárban, de gyakrabban borítják ki a formából, amiben megdermesztik. Ízét általában a hozzá adott krém vagy öntet határozza meg, de magát a tejszínes krémet is ízesíthetjük például narancsolajjal, levendulával, kardamonnal, fahéjjal, mindez a fantáziára van bízva. Ideális öntet hozzá a különböző gyümölcsökből készült öntet, vagy ahogy a mi receptünkben is szerepel a csokoládé.
A lenti receptben egy kicsit alakítottam az eredeti felálláson, tehát nem ráöntöttem a kiborított panna cottára a csokiöntetet, hanem a pohár aljába tettem díszítésnek, és nem is borítottam ki, hanem pohárkrémként fogyasztottuk, így a hozzáadott zselatin is kicsit kevesebb, mint a legtöbb receptben. A krém tetejére megpirított dió került a roppanós hatás elérése érdekében. Az általában jó szokott lenni, ha egy krémhez van valami ropogós, ami feldobja és megtöri a krémes hatást.
Tipp: Amennyiben ki szeretnénk borítani, úgy a 700 ml folyadék helyett csak 600 ml-t tegyünk a négy lap zselatinhoz.
Csokoládés panna cotta
Hozzávalók nagyjából 4 adaghoz:
- 500 ml habtejszín (min 30%, de jobb a 35%)
- 200 ml zsíros tej (3,5 %)
- 4 lap zselatin
- 4 evőkanál cukor vagy nyírfacukor
- 1 rúd vanília
- 100 g étcsokoládé
- 100 ml habtejszín
- 2-3 marék tisztított dió
Elkészítése:
A zselatint áztassuk be hideg vízbe. A tejszínt melegítsük fel a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjával együtt. Adjuk hozzá a tejet, forraljuk fel és hagyjuk pihenni 10 percig, hogy a vaníliamagokból az aroma beízesítse a folyadékot. Adjuk hozzá a zselatin lapokat. Kevergessük, hogy a lapok teljesen feloldódjanak.
A csokoládét vízgőz felett vagy mikróban olvasszuk fel, adjuk hozzá óvatosan a 100 ml tejszínt, keverjük addig, amíg homogén krém nem lesz, majd töltsük a poharak aljába. Ezt követően öntsük rá a langyosra hűlt zselatinos tejes tejszínt és tegyük hűtőbe egy éjszakára.
Másnap a diót pirítsuk meg, törjük össze és tálaláskor szórjuk a pohárkrém tetejére.