Csokiország - Minden, ami csoki

Céklás csokoládé torta céklás mascarpone krémmel

IMG_9857_cs

Maga a torta vegán, a tetejére pedig egy mascarpones rózsaszín krém került. A tésztájában háromféle liszt található, de ezek variálhatók ízlésünk szerint. Elkészíthetjük csak tönköly fehérlisztből az egészet. A zablisztet kicserélhetjük hajdinalisztre is. Minél többféle a liszt a tortában, annál gazdagabb az íze! Bátran variáljunk!

Gazdagsága, a csokoládé és a csodás színe miatt inkább hűvösebb, esősebb napokra ajánlom az elkészítését.

Ez a torta normál méretű, egy 22 cm-es kapcsos formában készült.

IMG_9867_cs

Céklás csokoládé torta céklás mascarpone krémmel

Hozzávalók a tortához:

  • 3/4 bögre cékla, meghámozva, felkockázva, vízben puhára főzve, robotgépben pürésítve
  • 1 bögre zabliszt, szitálva
  • 1/2 bögre gesztenyeliszt, szitálva
  • 1/2 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt, szitálva
  • 2/3 bögre cukrozatlan kakaópor, szitálva
  • 1 bögre zabtej (rizstej, szójatej is használható)
  • 3/4 bögre kókuszolaj
  • 1/2 bögre nádcukor
  • 1/3 bögre méz
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál almaecet
  • 1 teáskanál só
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

Hozzávalók a krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 1 kis fej cékla, nyersen, reszelve
  • 5-6 evőkanál porcukor, szitálva

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Elkészítése:

A tortához egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, kakaó, sütőpor, szódabikarbóna és só. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: zabtej, kókuszolaj, nádcukor, méz, almacet és vanília. Adjuk hozzá a céklapürét. Jól keverjük össze, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Addig keverjük, amíg sima tésztát kapunk. Ha túl hígnak találjuk a tésztát, adjunk még hozzá 1-2 evőkanál teljeskiörlésű tönkölylisztet.

Öntsük az egészet egy kerek sütőpapírral kibélelt formába (22 cm átmérőjű). Süssük a tortát 175-180 Celsius fokon kb. 40-45 percig. Végezzünk tűpróbát mielőtt kivesszük. Hagyjuk a formában kihűlni, majd tálaljuk a krémmel.

A krémhez egy tálban keverjük össze a mascarpone krémet a porcukorral. Adjuk hozzá a nyers céklát és jól dolgozzuk össze, hogy a cékla megszínezze a mascarponet. Ha kihűlt a torta, kenjük meg a tetejét a krémmel.

IMG_9882_cs

Konyakmeggyes profiterol

profiterol_csokiorszag

Az égetett tészta egy végtelen egyszerű, olcsó, de mégsem túl népszerű tészta Magyarországon. Amiben találkozhatunk vele, az a képviselőfánk vagy a profiterol. Külföldön azonban nagyobb sikere van, nem csak édesen, hanem sósan, főzve és olajban sütve is készítik.

Konyakmeggyes profiterol

Hozzávalók:

  • 1 csésze víz
  • 1/2 csésze vaj (200 ml-s csészét használva ez körülbelül 120 g)
  • 1 csésze liszt
  • 1 csésze tojás
  • só, cukor
  • 250 g mascarpone
  • 200 g étcsokoládé
  • 3 evőkanál méz
  • 100 ml tejszín
  • 100 g aszalt, magozott meggy
  • 150 ml barna rum

Elkészítése:

Az aszalt meggyet a rumba áztatjuk és egy éjszakán át pihentetjük benne.

A vizet, a vajat és a sót felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük és addig keverjük, amíg a legtöbb nedvesség elpárolgott belőle. Ez kb. 5 perc. Folyamatosan keverni kell, lehetőség szerint az edény széléhez nyomva, hogy minél nagyobb felülettel érintkezzen, és vigyázva, hogy ne égjen meg, és egy picit se barnuljon be. Minél több folyadék párolog el, annál jobb, hisz annál több tojást fog felvenni a tészta, amitől laza és lyukacsos lesz a szerkezete. A tésztát hagyni kell egy kicsit hűlni, mielőtt a tojást beletesszük, mert ha túl forró, rántottás tésztát kapunk.

Ha kihűlt a tészta, a tojást fokozatosan egyenként kell belekeverni, elektromos habverővel. Egy nyúlós masszát kell kapnunk, ami nem folyik szét, amikor kitesszük egy kanállal a sütőpapírra. Nagyjából mandarin méretű gömböket méretezzünk, ezek egész szépen megnövekednek, nagyjából dupla méretre, ezzel számolni kell a sütőpapíron való elhelyezéskor.

A sütőt 220 fokra kell előmelegíteni és ebben kell hozzávetőleg 12 percig sütni a puffancsokat. Szépen megemelkednek és enyhén megpirulnak. Ezt követően le kell venni a hőfokot 190 fokra és további 15 percig kell sütni. Ez csak hozzávetőleges idő, mivel minden nagyban függ a méretektől, minél nagyobb, annál tovább kell sütni. A kész fánkokat hagyjuk kihűlni.

A krémhez 100 gramm étcsokoládét megolvasztunk, majd a mascarpone krémmel és a mézzel összekeverjük. A rumos meggyet a rummal együtt a krémhez adjuk. Ezzel töltjük meg a fánkokat.

A maradék 100 gramm étcsokoládét felolvasztjuk és a tejszínnel elkeverjük. Tálaláskor a fánkok tetejére öntjük.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!