Csokiország - Minden, ami csoki

A világ legfinomabb nyers csokoládétortája

IMG_0879_cs

Igen, tutira ki merem jelenteni, hogy ez a világ legfinomabb nyers csokoládétortája. Nyers, vegán, ráadásul legcsokisabb élmény? Ez meg, hogy lehetséges? Mindez azt is jelenti, hogy akkor ez egy egészséges édes élmény? Hát igen, ha leszámítjuk a benne lévő 100 gramm nádcukrot, csak egészséges, tápláló, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag alapanyagokból áll.

IMG_0875_cs

Röpke 20 perc alatt összedobható a torta, utána állni hagyjátok egy órát a mélyhűtőben, majd jöhet a tálalás. Én egy 18,5 cm-es formában készítettem, ez kb. 4 nagy, tömény szeletnek felel meg.

IMG_0894_cs

Nyers csokoládétorta

Hozzávalók 4 főre (18,5 cm-es csatos formához) a tortához:

  • 100 g mandula
  • 70 g datolya, kimagozva
  • 1/2 teáskanál tengeri vagy Himalája só

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 érett nagy avokádó
  • 70 g nyers kakaópor (helyettesíthető normál cukrozatlan kakaóporral)
  • 50 g kókuszolaj
  • 100 g nyers nádcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • csipet tengeri vagy Himalája só

Elkészítése:

Ha van időnk, áztassuk be a mandulát hideg vízbe legalább 6 órára, majd szűrjük le. Az áztatás felszabadítja a mandulában lévő enzimgátlókat, így könnyebb megemészteni. Ha nincs időnk, akkor tegyük egyből a robotgépbe a mandulát, és daráljuk meg. Adjuk hozzá a kimagozott datolyákat és a sót. Dolgoztassuk a gépet addig, amíg a torta alapunk összeáll “tésztává”. Ha nagyon száraznak érezzük, adjunk hozzá 1-2 teáskanál kókuszolajat.

A tortaformát béleljük ki folpackkal és nyomkodjuk az aljába a datolyás mandulás keveréket, majd tegyük a mélyhűtőbe megkeményedni, amíg elkészítjük a krémet. Tegyünk minden hozzávalót a robotgépre és pürésítsük krémesre. Vegyük ki a formát, kanalazzuk az alapra a krémet és tegyük vissza a mélyhűtőbe 1 órára. Ha türelmetlenek vagyunk, már 45 perc után kivehetjük.

***

A torta akkor számít teljesen nyersnek, ha nyers kakaóport, nádcukrot és nyers kókuszolajat használunk az elkészítéséhez. A nyers alapanyagok lényege, hogy 42 Celsius fok fölé nem megy a hőmérséklet az előállítás, feldolgozás során. Ha nem sikerül ilyen alapanyagokat beszereznünk, nem probléma, attól ugyanolyan finom lesz a torta, csak nem mondható 100%-osan nyersnek.

IMG_0921_cs

Marcipános-fehércsokoládés kuglóf amarettós mázzal és eperrel – Vendégbejegyzés

epres_marcipanos_kuglóf660

Bea a Dizájnmenza blog szerzője hihetetlen tehetséggel van megáldva az ételfotózás és styling terén. Egyik pillanatból a másikba robbant be a köztudatba és blogja hamarosan elsöprő sikert aratott gyönyörű képeinek köszönhetően. Örömmel fogadta el a meghívásunkat és készített egy fehércsokis kuglófot nekünk.

“Ezt a kuglófot csak úgy hirtelen ötletből dobtam össze, pedig az egyik legfinomabb kuglóf lett (legalábbis szerintem, mert ugye mindig ezt kell mondani az aktuális sütésre). Ha jól emlékszem Nigellának van egy hasonló süteménye valamelyik könyvében. Legalábbis, amikor beleharaptam, azonnal az jutott eszembe (meg másnak is, ezt gyorsan leírom, nehogy plágiummal vádoljanak, pedig a könyv közelébe se mentem). Olyan egyszerű, de nagyszerű süteményféle. A sütivel ellentétben viszont a fényképre nagyon sokat készültem. Mert ugye néha megbolondul az ember… Zuhogó esőben szedtem csipkebogyót kesztyű nélkül, undorító színű csempét festettem fehérre, ragasztottam, majd fúgáztam egy rossz ragasztópisztollyal. De az a morbid, hogy élveztem. 🙂 “

Marcipános-fehércsokoládés kuglóf amarettós mázzal és eperrel

Hozzávalók a kuglófhoz:

  • 220 g vaj, szobahőmérsékletű
  • 120 g cukor
  • 3 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál mandulakivonat
  • 250 ml amaretto
  • 100 ml tej
  • 220 g liszt
  • 40 g keményítő
  • 1 csomag sütőpor
  • 40 g mandula, szárazon pirítva, darálva
  • csipet só
  • 80 g marcipán, apró kockákra vágva
  • 50 g fehércsokoládé, apróra vágva

Hozzávalók az amarettós mázhoz:

  • 75 g porcukor
  • 2 evőkanál amaretto
  • 1 citrom leve

Hozzávalók a forma kikenéséhez:

  • vaj
  • liszt

Hozzávalók a tálaláshoz:

  • eper

Elkészítése:

A sütőt bekapcsoljuk 175°C-ra. A tojásokat szétválasztjuk. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáját. Belekeverjük a citromhéjat, mandulakivonatot, amarettot és a tejet is.

A lisztet összeszitáljuk a keményítővel és a sütőporral, majd elkeverjük benne a mandulát is. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a sóval. A lisztes keveréket és a tojásfehérjét felváltva beleforgatjuk a tojássárgájás masszába.

Kivajazunk, lisztezünk egy kuglófformát, és beleöntjük a tésztát. A sütőben kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük. A máz hozzávalóit kézi habverővel simára keverjük, és a kuglóf tetejére öntjük. Eperrel kínáljuk.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!