Csokiország - Minden, ami csoki

Meggyes csokilikőr – Vendégbejegyzés

 csokilikor_tearoom_2012

A Tearoom-os lányok annyira kreatívak, hogy az valami hihetetlen. Mindig előrukkolnak valamivel, hol egy online magazinnal, hol egy karácsonyi adventi naptárral (ahol mindennap egy kis meglepetés – hol recept, hol nyereményjáték – vár ránk). Megkértük őket, hogy osszák meg egyik kedvenc gasztro ajándék receptjüket. Ez a meggyes csokilikőr kiváló ajándék lehet ínyenceknek, ráadásul szerintünk egy ilyennel eléggé levehetjük az ajándékozottat a lábáról. Saját csokilikőrt viszünk ajándékba… ez azért elég menő, igaz? A lányok készítettek letölthető címkét is, amit az üvegre ragaszthattok.

A kreatív lányok egyike, Vera és párja Viktor tervezte a blogunk dizájnját is. Még egyszer köszönjük nekik, hogy weboldalra rajzolták az álmunkat!

Meggyes csokilikőr

Hozzávalók:

  • 150 g étcsokoládé
  • 200 ml habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 púpozott evőkanál kakaópor
  • 300 ml brandy/konyak
  • 200 ml cherry

Elkészítése:

A csokit vízgőz felett a cukorral felolvasztjuk. Hozzáadjuk a habtejszínt és a kakaóport, majd felforraljuk. Megvárjuk míg legalább langyosra hűl, átszűrjük és hozzákeverjük a brandyt és a cherryt.

A kész likőrt szép üvegbe töltjük, hűtőben tároljuk. Időnként felrázzuk, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek.

Étcsokoládés tejkaramella – Vendégbejegyzés

csokiorszag fudge-5322

Örömmel köszöntjük Anikót, a Coffeinmentes blog szerzőjét Csokiország első vendég bloggereként. Anikó csodálatos képei mindig elkápráztatnak bennünket és főzésre, sütésre ösztönöznek. Egy olyan receptet hozott nektek, ami nagyon csokis természetesen és kiváló ajándék lehet karácsonyra.

Anikó megosztja veletek, amit erről a desszertről tudni érdemes: “A fudge hazánkban kevésbé, tőlünk nyugatra azonban sokkal jobban elterjedt és kedvelt édesség. Eredete az 1800-as évekre vezethető vissza, amikor is Emelyn Battersby Hartridge a New York-i Vassar College tanulója egy levelében említést tett arról, hogy osztálytársának unokatestvére fudge-ot készített. Ezek után megkapta a receptet, ami alapján két évvel később 14 kg fudge-ot készített egy iskolai aukcióra. Ez a recept a mai napig fennmaradt Vassar fudge néven ismert és elterjedt recept.

Ma már számtalan változata létezik, mindenki saját ízlésére alakíthatja. Csokoládé mellett kerülhet bele bármilyen mogyoró vagy dióféleség, valamilyen likőr esetleg aszalt gyümölcs. A karácsony közeledtével szép csomagolásba bújtatva nagyszerű kézzel készített ajándék lehet családtagjaink, barátaink számára.”

csokiorszag fudge-5327

Étcsokoládés tejkaramella

Hozzávalók egy 12 X 18 cm-es négyszögletes formához:

  • 400 g sűrített tej
  • 100 g sótlan vaj
  • 100 ml tej
  • 80-100 g étcsokoládé apróra vágva
  • 5 evőkanál Grand Marnier vagy Cointreau
  • 1 evőkanál kandírozott narancshéj (kihagyható)

Elkészítése:

A sűrített tejet, vajat, tejet egy kis lábasba öntjük. Alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett forrásig melegítjük, majd 10-15 percig forrni hagyjuk. Folyamatosan keverjük, de legyünk óvatosak mert felhabzik és megégeti a kezünket! Ha van cukor hőmérőnk ellenőrizzük a hőmérékletét. 116-118 C között eléri a megfelelő hőmérsékletet. Hőmérő hiányában tegyünk egy cseppet jeges vízbe, és ha a massza egy labdát formáz, ami megtartja az alakját, elkészült.

Levesszük a tűzről, belekeverjük a felaprított csokoládét és a likőrt. Folyamatosan keverjük kézi habverővel addig, amíg nagyon sűrű, nezen keverhető nem lesz.

Ezután egy sütőpapírral bélelt négyszögletes formába simítjuk. Hűlni hagyjuk majd szeletelés előtt hűtőszekrénybe tesszük. Vizes késsel a kívánt nagyságúra vágjuk. Tálalás előtt a tetejére cukrozatlan kakaóport szórunk.

csokiorszag fudge 2-5340

Gyömbéres csokoládékrém

gyömbéres csoki kocka

Ez a csokikrém kiváló karácsonyi ajándék, az ünnepek előtti napokon, a legnagyobb rohanásban is gyorsan elkészíthető.  A gyömbér mennyisége ízlés szerint növelhető, az intenzívebb íz elérése érdekében a gyömbér a felmelegített tejszínben áztatható is, mielőtt az olvasztott csokiba kevernénk.

Gyömbéres csokoládékrém

Hozzávalók:

  • 300 g étcsokoládé
  • 30 g vaj
  • 60 ml tejszín
  • 2 teáskanál friss reszelt gyömbér

Elkészítése:

A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, belekeverjük a vajat, a tejszínt és a gyömbért. Egy műanyag négyzetes formába öntjük a krémet és hűtőben hagyjuk megdermedni (minimum 3-4 óra).

Miután teljesen megkeményedett kiborítjuk a formából és feldaraboljuk.  Hűtőben 2-3 hétig tárolható.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!