Csokiország - Minden, ami csoki

A világ legfinomabb nyers csokoládétortája

IMG_0879_cs

Igen, tutira ki merem jelenteni, hogy ez a világ legfinomabb nyers csokoládétortája. Nyers, vegán, ráadásul legcsokisabb élmény? Ez meg, hogy lehetséges? Mindez azt is jelenti, hogy akkor ez egy egészséges édes élmény? Hát igen, ha leszámítjuk a benne lévő 100 gramm nádcukrot, csak egészséges, tápláló, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag alapanyagokból áll.

IMG_0875_cs

Röpke 20 perc alatt összedobható a torta, utána állni hagyjátok egy órát a mélyhűtőben, majd jöhet a tálalás. Én egy 18,5 cm-es formában készítettem, ez kb. 4 nagy, tömény szeletnek felel meg.

IMG_0894_cs

Nyers csokoládétorta

Hozzávalók 4 főre (18,5 cm-es csatos formához) a tortához:

  • 100 g mandula
  • 70 g datolya, kimagozva
  • 1/2 teáskanál tengeri vagy Himalája só

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 érett nagy avokádó
  • 70 g nyers kakaópor (helyettesíthető normál cukrozatlan kakaóporral)
  • 50 g kókuszolaj
  • 100 g nyers nádcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • csipet tengeri vagy Himalája só

Elkészítése:

Ha van időnk, áztassuk be a mandulát hideg vízbe legalább 6 órára, majd szűrjük le. Az áztatás felszabadítja a mandulában lévő enzimgátlókat, így könnyebb megemészteni. Ha nincs időnk, akkor tegyük egyből a robotgépbe a mandulát, és daráljuk meg. Adjuk hozzá a kimagozott datolyákat és a sót. Dolgoztassuk a gépet addig, amíg a torta alapunk összeáll “tésztává”. Ha nagyon száraznak érezzük, adjunk hozzá 1-2 teáskanál kókuszolajat.

A tortaformát béleljük ki folpackkal és nyomkodjuk az aljába a datolyás mandulás keveréket, majd tegyük a mélyhűtőbe megkeményedni, amíg elkészítjük a krémet. Tegyünk minden hozzávalót a robotgépre és pürésítsük krémesre. Vegyük ki a formát, kanalazzuk az alapra a krémet és tegyük vissza a mélyhűtőbe 1 órára. Ha türelmetlenek vagyunk, már 45 perc után kivehetjük.

***

A torta akkor számít teljesen nyersnek, ha nyers kakaóport, nádcukrot és nyers kókuszolajat használunk az elkészítéséhez. A nyers alapanyagok lényege, hogy 42 Celsius fok fölé nem megy a hőmérséklet az előállítás, feldolgozás során. Ha nem sikerül ilyen alapanyagokat beszereznünk, nem probléma, attól ugyanolyan finom lesz a torta, csak nem mondható 100%-osan nyersnek.

IMG_0921_cs

Céklás csokoládé torta céklás mascarpone krémmel

IMG_9857_cs

Maga a torta vegán, a tetejére pedig egy mascarpones rózsaszín krém került. A tésztájában háromféle liszt található, de ezek variálhatók ízlésünk szerint. Elkészíthetjük csak tönköly fehérlisztből az egészet. A zablisztet kicserélhetjük hajdinalisztre is. Minél többféle a liszt a tortában, annál gazdagabb az íze! Bátran variáljunk!

Gazdagsága, a csokoládé és a csodás színe miatt inkább hűvösebb, esősebb napokra ajánlom az elkészítését.

Ez a torta normál méretű, egy 22 cm-es kapcsos formában készült.

IMG_9867_cs

Céklás csokoládé torta céklás mascarpone krémmel

Hozzávalók a tortához:

  • 3/4 bögre cékla, meghámozva, felkockázva, vízben puhára főzve, robotgépben pürésítve
  • 1 bögre zabliszt, szitálva
  • 1/2 bögre gesztenyeliszt, szitálva
  • 1/2 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt, szitálva
  • 2/3 bögre cukrozatlan kakaópor, szitálva
  • 1 bögre zabtej (rizstej, szójatej is használható)
  • 3/4 bögre kókuszolaj
  • 1/2 bögre nádcukor
  • 1/3 bögre méz
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál almaecet
  • 1 teáskanál só
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

Hozzávalók a krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 1 kis fej cékla, nyersen, reszelve
  • 5-6 evőkanál porcukor, szitálva

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Elkészítése:

A tortához egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, kakaó, sütőpor, szódabikarbóna és só. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: zabtej, kókuszolaj, nádcukor, méz, almacet és vanília. Adjuk hozzá a céklapürét. Jól keverjük össze, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Addig keverjük, amíg sima tésztát kapunk. Ha túl hígnak találjuk a tésztát, adjunk még hozzá 1-2 evőkanál teljeskiörlésű tönkölylisztet.

Öntsük az egészet egy kerek sütőpapírral kibélelt formába (22 cm átmérőjű). Süssük a tortát 175-180 Celsius fokon kb. 40-45 percig. Végezzünk tűpróbát mielőtt kivesszük. Hagyjuk a formában kihűlni, majd tálaljuk a krémmel.

A krémhez egy tálban keverjük össze a mascarpone krémet a porcukorral. Adjuk hozzá a nyers céklát és jól dolgozzuk össze, hogy a cékla megszínezze a mascarponet. Ha kihűlt a torta, kenjük meg a tetejét a krémmel.

IMG_9882_cs

Vegán cukormentes csokoládékrémes rizspuding

IMG_9726_a

Úgy volt, hogy ez a recept, lehet, hogy bekerül egy ausztrál cukormentes csokoládés édességek szakácskönyvbe, de aztán a lustaságomnak köszönhetően nem küldtem el a receptet, így megmaradt nekem. A felhívás az volt, hogy cukormentes csokoládés édességet készítsünk, melyhez megadták, hogy mikkel lehet édesíteni a desszerteket. Ez egy nagyon egyszerű recept, a hagyományos tejberizsre épül, azt változtattam meg és adtam hozzá néhány extrát. A csokoládékrém alapját pedig kesudió adja.

A rizspudingot egyáltalán nem édesítettem, ugyanis az édeskés rizstej (amely csak rizst, vizet és tengeri sót tartalmaz, tehát nem édesített!) pont elég  neki. A csokoládékrémbe pedig nagyon kevés rizsszirup került. Szóval ez enyhén édes desszert, amelyhez jól passzol a keserű csokoládékrém.

Szerintem jól sikerült, érdemes kipróbálni!

IMG_9731_a

Vegán cukormentes csokoládékrémes rizspuding

Hozzávalók a rizspudinghoz:

  • 1/2 bögre (kb. 80 g) jázmin rizs
  • 2 bögre rizstej
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • csipet só

Hozzávalók a csokoládékrémhez:

  • 1 bögre kesudió, egy éjszakára, de minimum 3-4 órára beáztatva
  • 1/3 bögre kakaópor
  • 1/3 bögre rizsszirup
  • 1/4 bögre víz
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • csipet só

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Elkészítése:

Egy lábasba feltesszük főni a rizst a rizstejjel, közben hozzáadjuk a sót és a vaníliát. Néha megkeverve addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul. Ha nagyon sűrűvé összeáll a puding, hígítsuk egy kevés rizstejjel. Hagyjuk langyosra hűlni, amíg elkészítjük a krémet.

Szűrjük le a beáztatott kesudiót, majd tegyük robotgépbe. Adjuk hozzá a kakaót, a rizsszirupot, vaníliát, csipet sót és a vizet. Járassuk a robotgépet addig, amíg teljesen sűrű, sima krémet kapunk.

Kanalazzuk a rizspudingot poharakba (vagy üvegekbe) és kanalazzunk a tetejükre a csokoládékrémből. Úgy a legjobb, ha hagyjuk hűtőben állni kb. fél órát.

IMG_9737_a

Kakaós energiabomba smoothie

_MG_3446_b

Igazán jól indul a napunk egy ilyen energiabomba turmixszal. Van benne kakaópor, banán, mandulatej, spenót (opcionálisan hozzáadható) és egy különleges alapanyag: kendermag por. A kendermag por gazdag esszenciális aminosavakban, bővelkedik B- és E-vitaminban, valamint jelentős mértékben tartalmaz kálciumot, magnéziumot és káliumot. A kender másik erénye az, hogy gazdag Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban.

Ha nem sikerül beszerezni, anélkül is elkészíthető a turmix, esetleg adhatunk hozzá őrölt lenmagot helyette.

montazs02

Kakaós energiabomba smoothie

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 bögre mandulatej (rizs-, zab- és szójatej is használható)
  • 1 db érett banán
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál kendermag por
  • 1 kis maréknyi friss spenót

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Elkészítése:

A hozzávalókat tegyük turmixgépbe, és turmixoljuk 5 percig. Ha túl sűrűnek találjuk, hígítsuk még egy kevés mandulatejjel.

_MG_3449_b

Meggyes csokilikőr – Vendégbejegyzés

 csokilikor_tearoom_2012

A Tearoom-os lányok annyira kreatívak, hogy az valami hihetetlen. Mindig előrukkolnak valamivel, hol egy online magazinnal, hol egy karácsonyi adventi naptárral (ahol mindennap egy kis meglepetés – hol recept, hol nyereményjáték – vár ránk). Megkértük őket, hogy osszák meg egyik kedvenc gasztro ajándék receptjüket. Ez a meggyes csokilikőr kiváló ajándék lehet ínyenceknek, ráadásul szerintünk egy ilyennel eléggé levehetjük az ajándékozottat a lábáról. Saját csokilikőrt viszünk ajándékba… ez azért elég menő, igaz? A lányok készítettek letölthető címkét is, amit az üvegre ragaszthattok.

A kreatív lányok egyike, Vera és párja Viktor tervezte a blogunk dizájnját is. Még egyszer köszönjük nekik, hogy weboldalra rajzolták az álmunkat!

Meggyes csokilikőr

Hozzávalók:

  • 150 g étcsokoládé
  • 200 ml habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 púpozott evőkanál kakaópor
  • 300 ml brandy/konyak
  • 200 ml cherry

Elkészítése:

A csokit vízgőz felett a cukorral felolvasztjuk. Hozzáadjuk a habtejszínt és a kakaóport, majd felforraljuk. Megvárjuk míg legalább langyosra hűl, átszűrjük és hozzákeverjük a brandyt és a cherryt.

A kész likőrt szép üvegbe töltjük, hűtőben tároljuk. Időnként felrázzuk, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek.

Kakaós narancsos madártej

madartej_csokiorszag

Amikor karácsonyról esik szó az egyik legfontosabb desszert nálam a madártej. A klasszikus vaníliás változat az igazi, de néha feldobhatjuk kicsit valamivel, a garantált siker így sem fog elmaradni. A kakaó és a narancs kiválóan passzol, talán az egyik leggyakrabban alkalmazott ünnepi vagy téli ízpárosítás, ha csokis ízről van szó.

Kakaós narancsos madártej

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 1 l tej
  • 6 tojás
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 rúd vanília
  • narancsaroma (Lecker’s természetes narancsolaj, fél ampulla) vagy egy narancs reszelt héja

Elkészítése:

A tojásokat válasszuk szét és a fehérjét a cukor felével verjük kemény habbá.

Időközben a tejet a maradék cukorral és a vaníliarúd kikapart magjával és a rúddal együtt forraljuk fel és tartsuk forrás közeli állapotban.  A kemény fehérjéből szaggassunk evőkanállal galuskákat a forró tejbe és főzzük mindkét oldalukat 30-30 másodpercig, majd merőkanállal vegyük ki a tejből és csepegtessük le. Nem szabad túlfőzni, mert összeesnek a galuskák. Ha az összes fehérje elkészült adjuk a tejhez a kakaót, a narancsaromát, szűrjük le majd hagyjuk kicsit lehűlni.

A tojások sárgáját keverjük ki és a szobahőmérsékletű kakaós tejhez keverjük. Vízgőz felett vagy nagyon alacsony hőfokon újra forraljuk fel, egészen addig, amíg a tej elkezd besűrűsödni.

Hűtsük le és tálalásig tartsuk hűtőben.

Kacsamell kakaós gomba mártással

 

kacsa_gomba_csokis_csokiorszag

Amikor csokiról vagy kakaóról beszélünk, akkor nem feltétlenül csak édes ételekről eshet szó. Számos sós ételben a kakaó és a jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsoki, mint fűszer megjelenhet, igazi pirított ízt kölcsönözve az ételnek. A kacsával, gombával kiválóan párosítható a kakaó, ha pedig egy kicsi bort is adunk hozzá, akkor igazi ízorgiára számíthatunk.

Kacsamell kakaós gomba mártással

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 kacsamell
  • 400 g vegyes gomba (szegfűgomba, vargánya, fafül gomba)
  • 150 ml portói bor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 kis fej vöröshagyma

Elkészítése:

A kacsamell bőrét leszedjük, és apró kockákra vágjuk, a mellet pedig felszeleteljük.

A bőr kockákat forró serpenyőben megpirítjuk, kacsatepertőt készítünk belőle, a zsírból kiszedjük, lecsepegtetjük. A kisült zsírban a mell szeleteket pár percet alatt átsütjük, megsózzuk, borsozzuk, és ha elkészült a zsírból kiszedjük.

Időközben a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és egy kevés kacsazsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott gombát és pár percig sütjük. Ráöntjük a bort és beleszórjuk a kakaóport, megsózzuk és gyakori kevergetés mellett készre főzzük, majd a sült hússal és a tepertővel tálaljuk.

Ideális köret a krumplipüré vagy a rizs.

Kakaós tagliatelle gorgonzolával és dióval

IMG_2096

A kakaó a friss tésztának érdekes színt ad, megfelelő feltéttel pedig nagyon finom és extravagáns ízkombinációt tudunk kialakítani. A dió és a gorgonzola nagyon jól passzol a kakaó kesernyés ízéhez.

Kakaós tagliatelle gorgonzolával és dióval

Hozzávalók 4 főre:

  • 400 g liszt
  • 4 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 200 g gorgonzola
  • 200 g dió
  • 250 ml tejszín
  • 4 gerezd fokhagyma

IMG_2078

Elkészítése:

A tésztához a lisztet, a kakaóport, a tojást, a sót és az olajat jól összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, lisztezzük, “feltekerjük”, mint egy rétest és vékony csíkokra vágjuk. Mindezt tésztakészítő géppel is elkészíthetjük.

Egy nagyon nagy lábasba vizet forralunk (kb. 3 liter + 1 evőkanál só) és a tésztát forrásban lévő vízben 6 perc alatt al dente (fogkemény) állagúra főzzük. Ez idő alatt a mártáshoz a gorgonzolát, az aprított diót, a tejszínt és a fokhagymát összeforraljuk, majd a kész tésztával tálaljuk.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!