Csokiország - Minden, ami csoki

Étcsokoládéval fűszerezett sütőtök krémleves

_MG_2147_a

Nos igen, eltűntünk egy időre, mert mindkettőnknek sok munkája és egyéb teendője volt. Mondhatjuk úgy is, hogy bedarált minket a mókuskerék. Ezt a levest közösen főztük januárban. Igen, jól olvastátok! Januárban! Amikor még javában tombolt a sütőtök a piacokon, most meg se híre, se hamva.

A jó hírünk, hogy lesz még az idén sütőtök szezon 🙂 és akkor jól fog jönni ez a fűszeres, csokoládés szívet melengető leves, szóval mentsétek el a receptet.

Étcsokoládéval fűszerezett sütőtök krémleves

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg sütőtök, meghámozva, felkockázva
  • kis fej vöröshagyma, felaprítva
  • 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 2 chili paprika, kimagozva (hogy ne legyen túl csípős a leves)
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 30 g kakaóbab töret
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 6-8 bögre zöldség alaplé (attól függően mennyire szeretnénk sűrűre a levest)
  • 30 g étcsokoládé (70%-os), kockákra törve

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Elkészítése:

Egy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát és dinszteljük meg. Néhány perc múlva adjuk hozzá a chilit, a a fahéjat, a kakaóbab töretet és a nádcukrot. Keverjük át, főzzük 5 percig, majd adjuk hozzá a sütőtököt, sózzuk ízlés szerint és öntsük fel az alaplével. Forraljuk fel, vegyük takarékra a lángot és főzzük addig, amíg a tök megpuhul (kb. 15 perc).

Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük simára, majd tegyük vissza a tűzhelyre, adjuk hozzá a csokoládét és várjuk meg, amíg felolvad. Jól keverjük át a levest és tálaljuk azonnal.

_MG_2151_a

Csupa csoki keksz

Fűszeres keksz

Ez a keksz recept Pierre Hermé repertoárjából származik.

Pierre Hermé egy négygenerációs cukrászcsalád tagja, pályafutását 14 évesen kezdte, mára pedig Franciaországban, Japánban és az Egyesült Amerikai Államokban is ismert cukrászmester. A cukrászat Picasso-jaként is emlegetik. Teljesen új ízekkel, technikákkal forradalmasította a mai cukrászművészetet. A francia cukrászat vezéralakja. A Larousse desszertes (Le Larousse de desserts) könyve 1997-ben jelent meg.

Az eredeti keksz recepten annyit változtattam, hogy tettem bele extra fűszereket és sokkal kevesebb cukorral édesítettem.  Így megmaradt az étcsokoládé enyhén kesernyés ízvilága, de mégis elég édes maradt a keksz.

Csupa csoki keksz

Hozzávalók 2-3 tepsihez:

  • 150 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 teáskanál só
  • 150 g barna cukor (eredetileg 240 gr)
  • 2 tojás
  • 225 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 120 g aprított dió (eredeti recept szerint pekándió vagy makadámdió)
  • 240 g aprított étcsokoládé (70%-os)
  • opcionális: kakaóbab töret

Elkészítése:

A vajat a cukorral és a sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a diót, a csokoládét, a gyömbért és a fűszereket. Majd kb. 2-3 percig keverjük a tésztát.

Sodorjunk kb. 5 cm átmérőjű hengereket és hűtőben pihentessük a tésztát 2-3 órán keresztül.

A sütőt 180 fokra melegítsük elő.  A tésztát vágjuk 1 cm vastag szeletekre, helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe, a tetejét szórjuk meg tört kakaóbabbal és az előmelegített sütőben süssük 12 percig.  Rácson hagyjuk kihűlni, majd jól dugjuk el a család elől, ha azt szeretnénk, hogy az ünnepekre is maradjon!

Légmentes dobozban elvileg hetekig eláll. Mi ezt nem tudtuk még kipróbálni.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!