Csokiország - Minden, ami csoki

Sült kacsamell sült karfiollal és csokoládé mártással

csokiorszag-4256

Nagyon szeretem a kakaót és az étcsokoládét sós ételekben is használni, mint fűszert. Nagyon pikáns, pirított, kesernyés ízt ad a húsos és nem húsos ételeknek egyaránt. A titok az arányokban rejlik, az ízlésünknek megfelelő mennyiségben kell alkalmazni, hisz a jóból is megárt a sok.

Kacsával, marhával kiválóan párosítható, nekem nagy kedvencem. Két korábbi csokoládéval fűszerezett kacsa receptet itt és itt találtok.

Sült kacsamell sült karfiollal és csokoládé mártással

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 kisebb kacsamell
  • 1 nagy fej karfiol
  • só, bors
  • 50 ml tejszín
  • 50 g étcsokoládé
  • 1 fej vöröshagyma

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A karfiolt mossuk meg, szedjük le a leveleit és szedjük rózsáira. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk meg, tegyük mellé a megpucolt kettévágott hagymát és süssük 30 percig.

A kacsamell bőrét irdaljuk be, dörzsöljük be sóval, borssal és forró serpenyőben süssük a bőrével lefelé, közepes hőfokon 15 percig. Ezt követően fordítsuk meg és úgy is süssük 10 percig alacsony hőfokon. Ujj próbával ellenőrizzük, hogy megfelelően átsült-e. Ha nagyon puha, akkor további sütést igényel. Ha olyan érzés, mintha a középső és a hüvelykujjunk érne össze, akkor rozéra sült. Így ideális, de a kacsamell jobban megsütve sem lesz rágós, csak  szárazabb.

A kacsamellet pihentessük 5 percig. Addig készítsük el a mártást. Ehhez a kacsa kisült zsírjához adjuk hozzá a tejszín és a csokoládét. Melegítsük össze őket, majd adjuk hozzá a karfiollal sült hagymát és turmixoljuk össze, annyira, hogy homogén sima mártást kapjunk.

Tálalásnál a kacsamellet szeleteljük fel, tegyük mellé a karfiolt és adjuk hozzá a mártást.

Tipp: Vega változat is elkészíthető, a kacsamell elhagyásával. Ez esetben a kacsazsírt kókuszsírra cseréljük.  A sült karfiol csokoládé mártással abszolút megállja önmagában is a helyét az asztalon.

Kacsamell kakaós gomba mártással

 

kacsa_gomba_csokis_csokiorszag

Amikor csokiról vagy kakaóról beszélünk, akkor nem feltétlenül csak édes ételekről eshet szó. Számos sós ételben a kakaó és a jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsoki, mint fűszer megjelenhet, igazi pirított ízt kölcsönözve az ételnek. A kacsával, gombával kiválóan párosítható a kakaó, ha pedig egy kicsi bort is adunk hozzá, akkor igazi ízorgiára számíthatunk.

Kacsamell kakaós gomba mártással

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 kacsamell
  • 400 g vegyes gomba (szegfűgomba, vargánya, fafül gomba)
  • 150 ml portói bor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 kis fej vöröshagyma

Elkészítése:

A kacsamell bőrét leszedjük, és apró kockákra vágjuk, a mellet pedig felszeleteljük.

A bőr kockákat forró serpenyőben megpirítjuk, kacsatepertőt készítünk belőle, a zsírból kiszedjük, lecsepegtetjük. A kisült zsírban a mell szeleteket pár percet alatt átsütjük, megsózzuk, borsozzuk, és ha elkészült a zsírból kiszedjük.

Időközben a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és egy kevés kacsazsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott gombát és pár percig sütjük. Ráöntjük a bort és beleszórjuk a kakaóport, megsózzuk és gyakori kevergetés mellett készre főzzük, majd a sült hússal és a tepertővel tálaljuk.

Ideális köret a krumplipüré vagy a rizs.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!