Ez egy igazi pasis desszert, szintén Valentin napra ajánljuk. Garantáltan minden sörimádó pasi imádni fogja és a jutalom sem marad el. :). Nem túl édes, enyhén fanyar és pikánsan érezhető benne a Guinness különleges íze. Érdekesség, hogy a dobozos sör nekem jobban bejött, mint az üveges, valahogy a hab sokkal krémesebb, lágyabb volt. Van a dobozban egy golyó, ami elvileg a habért felelős és a finom krémhab ennek köszönhető. Természetesen ebbe a desszertbe teljesen mindegy milyet használunk, hisz felmelegítésre kerül, ahol a habnak nincs jelentősége, viszont inni én jobban szerettem a dobozost.
Guinness-es csokoládé pohárkrém
Hozzávalók:
- 440 ml Guinness (egy doboz)
- 750 ml tejszín
- 200 g étcsokoládé
- 7 tojás sárgája
- 50 g cukor
- egy nagy marék dió
- 6 db teljes kiőrlésű babapiskóta
Elkészítése:
300 ml tejszínt és 300 ml Guinness-t keverjünk össze és melegítsünk fel (ne forraljuk). Tördeljük bele a csokoládét és hagyjuk felolvadni. Keverjük el, hogy homogén keveréket kapjunk. Hagyjuk kicsit kihűlni. A tojás sárgákat a cukorral keverjük össze, majd adjuk hozzá a tejszínes keverék egy negyedét és öntsük vissza a maradék tejszínes krémhez. Nagyon alacsony hőfokon vagy vízgőz felett, folyamatosan kevergetve körülbelül 15 perc alatt főzzük sűrűre a krémet. Sose forraljuk, mert a tojás kicsapódhat! Amikor már úgy gondoljuk nem fog besűrűsödni, akkor se adjuk fel, ez egy hosszabb folyamat, 15-20 perc kell a krémnek.
Tálalás: a krémből tegyünk egy keveset a poharak aljába, erre tördeljük a babapiskótákat, majd öntsünk rá még egy kis krémet. A tetejét szórjuk meg összetört dióval. Ha elkészültek a poharak, hagyjuk kihűlni, majd hűtőben megdermedni.
Időközben a maradék Guinness-t forraljuk 5 -10 percig, az így kapott redukciót hűtsük le. A tejszínhabot verjük fel, vagy szifonban készítsük el.
Közvetlenül fogyasztás előtt a pohárkrémek tetejére nyomjunk tejszínhabot és csurgassunk a hab tetejére Guinness redukciót. Szórjuk meg a felaprított dióval.