Csokiország - Minden, ami csoki

Vörösboros csokoládés chilis marhapörkölt

csokiorszag-4220

Ez életem egyik legfinomabb marha étele. Imádom! A chili, a csoki, a paprika, a vörösbor… nyamm.

Vörösboros csokoládés chilis marhapörkölt

Hozzávalók 4 -6 főre:

  • 1000 g marhahús, pörköltnek való
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • só, chili
  • 20 g étcsokoládé
  • 500-700 ml vörösbor
  • olívaolaj

Elkészítése:

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra és egy lábasban olajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a marhát és enyhén azt is pirítsuk meg. Öntsük fel vörösborral, úgy, hogy éppen ellepje a húst. Adjunk hozzá sót, chili paprikát (ez utóbbit ízlés szerint) és főzzük a húst addig, amíg megpuhul.

Amikor szükséges adjunk hozzá még egy kis bort és sózzuk ízlés szerint. Ha a hús megpuhult, sűrű a szaft, adjuk hozzá a csokit, hagyjuk elolvadni. Ezt követően tálalhatjuk. Ideális köret a lepénykenyér, vagy sima friss fehér kenyér.

Étcsokoládéval fűszerezett sütőtök krémleves

_MG_2147_a

Nos igen, eltűntünk egy időre, mert mindkettőnknek sok munkája és egyéb teendője volt. Mondhatjuk úgy is, hogy bedarált minket a mókuskerék. Ezt a levest közösen főztük januárban. Igen, jól olvastátok! Januárban! Amikor még javában tombolt a sütőtök a piacokon, most meg se híre, se hamva.

A jó hírünk, hogy lesz még az idén sütőtök szezon 🙂 és akkor jól fog jönni ez a fűszeres, csokoládés szívet melengető leves, szóval mentsétek el a receptet.

Étcsokoládéval fűszerezett sütőtök krémleves

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg sütőtök, meghámozva, felkockázva
  • kis fej vöröshagyma, felaprítva
  • 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 2 chili paprika, kimagozva (hogy ne legyen túl csípős a leves)
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 30 g kakaóbab töret
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 6-8 bögre zöldség alaplé (attól függően mennyire szeretnénk sűrűre a levest)
  • 30 g étcsokoládé (70%-os), kockákra törve

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Elkészítése:

Egy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát és dinszteljük meg. Néhány perc múlva adjuk hozzá a chilit, a a fahéjat, a kakaóbab töretet és a nádcukrot. Keverjük át, főzzük 5 percig, majd adjuk hozzá a sütőtököt, sózzuk ízlés szerint és öntsük fel az alaplével. Forraljuk fel, vegyük takarékra a lángot és főzzük addig, amíg a tök megpuhul (kb. 15 perc).

Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük simára, majd tegyük vissza a tűzhelyre, adjuk hozzá a csokoládét és várjuk meg, amíg felolvad. Jól keverjük át a levest és tálaljuk azonnal.

_MG_2151_a

Borcsokoládé

borcsokolade_csokiorszag

Ez a recept egy igazi történelem, az 1800-as évek végén Kugler Géza által írt Legújabb Nagy Házi Cukrászat című könyvből származik.  A  könyvben a legkülönlegesebb tortáktól kezdve a kelt tésztáig, és a különböző alkoholos italokig minden megtalálható. Cukrászatban, desszert készítésben valóban alapmű. Igaz, némi kreativitás szükségeltetik, hisz a régi nyelvezet nem mindig egyértelmű.

Borcsokoládé

Hozzávalók 2 pohárhoz:

  • 200 ml jó minőségű vörösbor
  • 100 g étcsokoládé
  • extra: fahéj, szegfűszeg

Elkészítése:

A csokit vízgőz felett olvasszuk meg. Fokozatosan öntsük hozzá a bort, és melegítsük fel. Kevergessük addig, amíg a csoki a borban teljesen fel nem oldódik és homogén masszát nem kapunk. Igény szerint lehet ízesíteni egy kis őrölt fahéjjal, szegfűszeggel.

Óvatosan kanalazzuk borospohárba vagy csészébe. Érdemes kanalat használni a fogyasztáshoz, mert ebből az arányból elég sűrű borcsokoládét kapunk. Isteni finom. Igazi téli ital, feldobja a fagyos hangulatot.

Konyakmeggyes profiterol

profiterol_csokiorszag

Az égetett tészta egy végtelen egyszerű, olcsó, de mégsem túl népszerű tészta Magyarországon. Amiben találkozhatunk vele, az a képviselőfánk vagy a profiterol. Külföldön azonban nagyobb sikere van, nem csak édesen, hanem sósan, főzve és olajban sütve is készítik.

Konyakmeggyes profiterol

Hozzávalók:

  • 1 csésze víz
  • 1/2 csésze vaj (200 ml-s csészét használva ez körülbelül 120 g)
  • 1 csésze liszt
  • 1 csésze tojás
  • só, cukor
  • 250 g mascarpone
  • 200 g étcsokoládé
  • 3 evőkanál méz
  • 100 ml tejszín
  • 100 g aszalt, magozott meggy
  • 150 ml barna rum

Elkészítése:

Az aszalt meggyet a rumba áztatjuk és egy éjszakán át pihentetjük benne.

A vizet, a vajat és a sót felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük és addig keverjük, amíg a legtöbb nedvesség elpárolgott belőle. Ez kb. 5 perc. Folyamatosan keverni kell, lehetőség szerint az edény széléhez nyomva, hogy minél nagyobb felülettel érintkezzen, és vigyázva, hogy ne égjen meg, és egy picit se barnuljon be. Minél több folyadék párolog el, annál jobb, hisz annál több tojást fog felvenni a tészta, amitől laza és lyukacsos lesz a szerkezete. A tésztát hagyni kell egy kicsit hűlni, mielőtt a tojást beletesszük, mert ha túl forró, rántottás tésztát kapunk.

Ha kihűlt a tészta, a tojást fokozatosan egyenként kell belekeverni, elektromos habverővel. Egy nyúlós masszát kell kapnunk, ami nem folyik szét, amikor kitesszük egy kanállal a sütőpapírra. Nagyjából mandarin méretű gömböket méretezzünk, ezek egész szépen megnövekednek, nagyjából dupla méretre, ezzel számolni kell a sütőpapíron való elhelyezéskor.

A sütőt 220 fokra kell előmelegíteni és ebben kell hozzávetőleg 12 percig sütni a puffancsokat. Szépen megemelkednek és enyhén megpirulnak. Ezt követően le kell venni a hőfokot 190 fokra és további 15 percig kell sütni. Ez csak hozzávetőleges idő, mivel minden nagyban függ a méretektől, minél nagyobb, annál tovább kell sütni. A kész fánkokat hagyjuk kihűlni.

A krémhez 100 gramm étcsokoládét megolvasztunk, majd a mascarpone krémmel és a mézzel összekeverjük. A rumos meggyet a rummal együtt a krémhez adjuk. Ezzel töltjük meg a fánkokat.

A maradék 100 gramm étcsokoládét felolvasztjuk és a tejszínnel elkeverjük. Tálaláskor a fánkok tetejére öntjük.

Kacsamell kakaós gomba mártással

 

kacsa_gomba_csokis_csokiorszag

Amikor csokiról vagy kakaóról beszélünk, akkor nem feltétlenül csak édes ételekről eshet szó. Számos sós ételben a kakaó és a jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsoki, mint fűszer megjelenhet, igazi pirított ízt kölcsönözve az ételnek. A kacsával, gombával kiválóan párosítható a kakaó, ha pedig egy kicsi bort is adunk hozzá, akkor igazi ízorgiára számíthatunk.

Kacsamell kakaós gomba mártással

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 kacsamell
  • 400 g vegyes gomba (szegfűgomba, vargánya, fafül gomba)
  • 150 ml portói bor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 kis fej vöröshagyma

Elkészítése:

A kacsamell bőrét leszedjük, és apró kockákra vágjuk, a mellet pedig felszeleteljük.

A bőr kockákat forró serpenyőben megpirítjuk, kacsatepertőt készítünk belőle, a zsírból kiszedjük, lecsepegtetjük. A kisült zsírban a mell szeleteket pár percet alatt átsütjük, megsózzuk, borsozzuk, és ha elkészült a zsírból kiszedjük.

Időközben a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és egy kevés kacsazsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott gombát és pár percig sütjük. Ráöntjük a bort és beleszórjuk a kakaóport, megsózzuk és gyakori kevergetés mellett készre főzzük, majd a sült hússal és a tepertővel tálaljuk.

Ideális köret a krumplipüré vagy a rizs.

Kakaós tagliatelle gorgonzolával és dióval

IMG_2096

A kakaó a friss tésztának érdekes színt ad, megfelelő feltéttel pedig nagyon finom és extravagáns ízkombinációt tudunk kialakítani. A dió és a gorgonzola nagyon jól passzol a kakaó kesernyés ízéhez.

Kakaós tagliatelle gorgonzolával és dióval

Hozzávalók 4 főre:

  • 400 g liszt
  • 4 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 200 g gorgonzola
  • 200 g dió
  • 250 ml tejszín
  • 4 gerezd fokhagyma

IMG_2078

Elkészítése:

A tésztához a lisztet, a kakaóport, a tojást, a sót és az olajat jól összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, lisztezzük, “feltekerjük”, mint egy rétest és vékony csíkokra vágjuk. Mindezt tésztakészítő géppel is elkészíthetjük.

Egy nagyon nagy lábasba vizet forralunk (kb. 3 liter + 1 evőkanál só) és a tésztát forrásban lévő vízben 6 perc alatt al dente (fogkemény) állagúra főzzük. Ez idő alatt a mártáshoz a gorgonzolát, az aprított diót, a tejszínt és a fokhagymát összeforraljuk, majd a kész tésztával tálaljuk.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!