Csokiország - Minden, ami csoki

Churros csokoládékrémmel

csokorszag-3775

Februárban jártam életemben először Spanyolországban, azon belül is Barcelonában. Indulásunk előtt elég mélyen utána jártam mit és hol érdemes enni, ahogy egy jó gasztrobloggerhez illik, és a sok kérdéses étterem, kávézó közül egy biztos volt: oda megyünk ahol a város egyik legjobb churrosát kapni. Hogy tényleg a legjobb-e nem tudom, de ahogy láttuk ebből a manufaktúrából szállítják a különböző kávézókba is a spanyol fánkot. A hely annyira apró, hogy alig lehet észrevenni…vagyis nem lehetne, ha nem állna hosszú sor és nem jönnének ki a vevők hatalmas papírzacskókkal, isteni illatot árasztva magukból. Elég gyorsan rájöttünk, hogy ez nem az a hely, ahol kényelmesen leülünk majd és elfogyasztjuk amit vettünk, hisz ez egy sütöde, ahol kilószámra készítik a fánkot, majd amilyen gyorsan megsütik, olyan gyorsan el is adják papírzacskóba csomagolva. Mi is feltankoltunk az abbahagyhatatlan finomságból.

Ezt követően már csak egy olyan kávézót kellett találni, ahol csokival is megkóstolhattuk, hisz a churros mégiscsak úgy az igazi. Forró, selymesen csordogáló meleg csokiba mártva… tejszínhabbal? No igen, az is jöhet hozzá, de csak igazi, keményre vert, nem szifonból nyomott, hanem kanállal kanalazott, zsíros, igazi finom tejszínhab. Érzed az illatát? Igen, vaníliás… a csoki pedig magas kakaótartalmú, finom étcsokoládé… igazi ízorgia.

csokorszag-3772-2

Tudom, tudom most rögtön megennétek egyet, vagy kettőt, vagy hármat…. én is, higgyétek el. Előjöttek az emlékek, ahogy írom ezeket a sorokat…

Viszont jó hír, hogy ahhoz, hogy élvezd ezt a finomságot, nem kell rögtön valamelyik fapados oldalára rohanni és jegyet foglalni, otthon is elkészíthetitek, nem mondom, hogy 5 perc alatt elkészül, de nem is kell vele olyan sokat bajlódnotok, mint a hazai klasszikus társával. Az alábbi recept egy mexikói könyvből származik, és egy 1935-ben nyitott mexikói churreria kínálatában szerepelt így elkészítve a fánk. A tészta tartalmaz egy kisebb adag queso fresco nevű sajtot, ami talán a mi túrónkhoz hasonlítható leginkább, így mi ezzel helyettesíthetjük. A legjobb persze az lenne, ha a piacon tudnánk venni friss tehén vagy kecskesajtot, olyat, ami nem sós. Több helyen elérhető ez már. Amennyiben el szeretnénk hagyni a túrót/sajtot, akkor a lisztet meg kell duplázni és még extra két tojást kell adni a tésztához.

csokorszag-3266

Vasárnap reggel el is készíthetitek, na mit szóltok?

Az elkészítéshez nem kell más, csak az alábbi hozzávalók és egy jó habzsák, azzal fogjuk a forró olajba nyomni a masszát.

Churros csokoládékrémmel

Hozzávalók a fánkhoz:

  • 600 ml víz
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1/4  teáskanál só
  • 90 g vaj
  • 250 g teljeskiőrlésű liszt
  • 100 g friss natúr (nem sós) sajt vagy túró
  • 2 tojás
  • 1000 ml olaj a sütéshez

Hozzávalók a csokoládékrémhez:

  • 200 g jó minőségű étcsokoládé
  • 150 ml tej
  • 250 ml tejszín (35%)

Elkészítése:

A vízben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fahéjat, a sót és felforraljuk. Levesszük a tűzről és elkeverjük benne a lisztet, szép, homogén nyúlós tésztát kell kapjunk. Hagyjuk langyosra kihűlni. Adjuk hozzá a tojásokat és a túrót és addig keverjük amíg összeáll a tészta. Ezt követően habzsákba töltjük és forró olajba csurgatjuk. Pár perc alatt barnára sütjük és lecsepegtetjük.

A csokikrémhez az étcsokoládét olvasszuk fel vízgőz felett és adjunk hozzá a tejet folytonos kevergetés közben.  A tejszínhabhoz verjünk fel a tejszínt habverővel.

A churrost a csokikrémmel és a tejszínhabbal tálaljuk.

csokorszag-3263

Vegán fehér forró csoki (másképp)

_MG_2146_a

Kb. 20 perce ugrott be, hogy ígértem egy forró csoki receptet még Valentin nap előtt. Gyorsan cselekedtem, hogy ne maradjatok recept nélkül, ha valami finom, különleges, édes, selymes meleg italt szeretnétek kortyolgatni február 14-én este vagy bármikor egy hideg téli napon. 🙂

A recept különlegessége, hogy nem fehér csokiból készült, hanem kakaóvajból. Nem dolgoztam eddig kakaóvajjal, de az első tapasztalatom igen pozitív. Nem szeretem a fehér csokit, mert túl édes nekem (legalábbis, amiket eddig kóstoltam). Hiányzik belőle a kakaó kesernyéssége, ami elvesz az édes ízből egy keveset. Ez a forró csoki viszont nem túl édes, ugyanis mi magunk édesítjük, tehát saját ízlésünkhöz igazíthatjuk. Kis csészéből kortyolgatva igazi finomság, tehát ne hagyjátok ki!

(A kakaóvajat én az Ázsia Bt-nél vettem, de reform- és bioboltokban is megtaláljátok vagy online áruházakban. A receptet itt találtam, kicsit módosítottam rajta.)

Vegán fehér forró csoki (másképp)

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 és 1/4 bögre kókusztej
  • 1 bögre víz
  • 50 g kakaóvaj
  • 1-2 evőkanál juharszirup, ízlés szerint
  • egy csipet só
  • szerencsendió, tálaláshoz

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Elkészítése:

Tegyünk minden hozzávalót egy kis lábasba. Forraljuk fel a csoki keveréket, majd vegyük takarékra a lángot és melegítsük addig, amíg a kakaóvaj elolvad.

Öntsük turmixgépbe, majd turmixoljuk össze (egyben habosítjuk is) 3-4 perc alatt. Tálaljuk kis csészékbe öntve, reszeljünk rá szerecsendiót (a szerecsendió amúgy is vágyfokozó 😉 ).

Tipp: először az állaga elég híg lesz, úgy tűnik majd, hogy túl sok vizet adtunk hozzá. Várjunk egy kicsit, mert be fog sűrűsödni. Ha nagyon kihűlne, akkor melegítsük újra.

_MG_2142_a

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!