Csokiország - Minden, ami csoki

Churros csokoládékrémmel

csokorszag-3775

Februárban jártam életemben először Spanyolországban, azon belül is Barcelonában. Indulásunk előtt elég mélyen utána jártam mit és hol érdemes enni, ahogy egy jó gasztrobloggerhez illik, és a sok kérdéses étterem, kávézó közül egy biztos volt: oda megyünk ahol a város egyik legjobb churrosát kapni. Hogy tényleg a legjobb-e nem tudom, de ahogy láttuk ebből a manufaktúrából szállítják a különböző kávézókba is a spanyol fánkot. A hely annyira apró, hogy alig lehet észrevenni…vagyis nem lehetne, ha nem állna hosszú sor és nem jönnének ki a vevők hatalmas papírzacskókkal, isteni illatot árasztva magukból. Elég gyorsan rájöttünk, hogy ez nem az a hely, ahol kényelmesen leülünk majd és elfogyasztjuk amit vettünk, hisz ez egy sütöde, ahol kilószámra készítik a fánkot, majd amilyen gyorsan megsütik, olyan gyorsan el is adják papírzacskóba csomagolva. Mi is feltankoltunk az abbahagyhatatlan finomságból.

Ezt követően már csak egy olyan kávézót kellett találni, ahol csokival is megkóstolhattuk, hisz a churros mégiscsak úgy az igazi. Forró, selymesen csordogáló meleg csokiba mártva… tejszínhabbal? No igen, az is jöhet hozzá, de csak igazi, keményre vert, nem szifonból nyomott, hanem kanállal kanalazott, zsíros, igazi finom tejszínhab. Érzed az illatát? Igen, vaníliás… a csoki pedig magas kakaótartalmú, finom étcsokoládé… igazi ízorgia.

csokorszag-3772-2

Tudom, tudom most rögtön megennétek egyet, vagy kettőt, vagy hármat…. én is, higgyétek el. Előjöttek az emlékek, ahogy írom ezeket a sorokat…

Viszont jó hír, hogy ahhoz, hogy élvezd ezt a finomságot, nem kell rögtön valamelyik fapados oldalára rohanni és jegyet foglalni, otthon is elkészíthetitek, nem mondom, hogy 5 perc alatt elkészül, de nem is kell vele olyan sokat bajlódnotok, mint a hazai klasszikus társával. Az alábbi recept egy mexikói könyvből származik, és egy 1935-ben nyitott mexikói churreria kínálatában szerepelt így elkészítve a fánk. A tészta tartalmaz egy kisebb adag queso fresco nevű sajtot, ami talán a mi túrónkhoz hasonlítható leginkább, így mi ezzel helyettesíthetjük. A legjobb persze az lenne, ha a piacon tudnánk venni friss tehén vagy kecskesajtot, olyat, ami nem sós. Több helyen elérhető ez már. Amennyiben el szeretnénk hagyni a túrót/sajtot, akkor a lisztet meg kell duplázni és még extra két tojást kell adni a tésztához.

csokorszag-3266

Vasárnap reggel el is készíthetitek, na mit szóltok?

Az elkészítéshez nem kell más, csak az alábbi hozzávalók és egy jó habzsák, azzal fogjuk a forró olajba nyomni a masszát.

Churros csokoládékrémmel

Hozzávalók a fánkhoz:

  • 600 ml víz
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1/4  teáskanál só
  • 90 g vaj
  • 250 g teljeskiőrlésű liszt
  • 100 g friss natúr (nem sós) sajt vagy túró
  • 2 tojás
  • 1000 ml olaj a sütéshez

Hozzávalók a csokoládékrémhez:

  • 200 g jó minőségű étcsokoládé
  • 150 ml tej
  • 250 ml tejszín (35%)

Elkészítése:

A vízben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fahéjat, a sót és felforraljuk. Levesszük a tűzről és elkeverjük benne a lisztet, szép, homogén nyúlós tésztát kell kapjunk. Hagyjuk langyosra kihűlni. Adjuk hozzá a tojásokat és a túrót és addig keverjük amíg összeáll a tészta. Ezt követően habzsákba töltjük és forró olajba csurgatjuk. Pár perc alatt barnára sütjük és lecsepegtetjük.

A csokikrémhez az étcsokoládét olvasszuk fel vízgőz felett és adjunk hozzá a tejet folytonos kevergetés közben.  A tejszínhabhoz verjünk fel a tejszínt habverővel.

A churrost a csokikrémmel és a tejszínhabbal tálaljuk.

csokorszag-3263

Borcsokoládé

borcsokolade_csokiorszag

Ez a recept egy igazi történelem, az 1800-as évek végén Kugler Géza által írt Legújabb Nagy Házi Cukrászat című könyvből származik.  A  könyvben a legkülönlegesebb tortáktól kezdve a kelt tésztáig, és a különböző alkoholos italokig minden megtalálható. Cukrászatban, desszert készítésben valóban alapmű. Igaz, némi kreativitás szükségeltetik, hisz a régi nyelvezet nem mindig egyértelmű.

Borcsokoládé

Hozzávalók 2 pohárhoz:

  • 200 ml jó minőségű vörösbor
  • 100 g étcsokoládé
  • extra: fahéj, szegfűszeg

Elkészítése:

A csokit vízgőz felett olvasszuk meg. Fokozatosan öntsük hozzá a bort, és melegítsük fel. Kevergessük addig, amíg a csoki a borban teljesen fel nem oldódik és homogén masszát nem kapunk. Igény szerint lehet ízesíteni egy kis őrölt fahéjjal, szegfűszeggel.

Óvatosan kanalazzuk borospohárba vagy csészébe. Érdemes kanalat használni a fogyasztáshoz, mert ebből az arányból elég sűrű borcsokoládét kapunk. Isteni finom. Igazi téli ital, feldobja a fagyos hangulatot.

Csupa csoki keksz

Fűszeres keksz

Ez a keksz recept Pierre Hermé repertoárjából származik.

Pierre Hermé egy négygenerációs cukrászcsalád tagja, pályafutását 14 évesen kezdte, mára pedig Franciaországban, Japánban és az Egyesült Amerikai Államokban is ismert cukrászmester. A cukrászat Picasso-jaként is emlegetik. Teljesen új ízekkel, technikákkal forradalmasította a mai cukrászművészetet. A francia cukrászat vezéralakja. A Larousse desszertes (Le Larousse de desserts) könyve 1997-ben jelent meg.

Az eredeti keksz recepten annyit változtattam, hogy tettem bele extra fűszereket és sokkal kevesebb cukorral édesítettem.  Így megmaradt az étcsokoládé enyhén kesernyés ízvilága, de mégis elég édes maradt a keksz.

Csupa csoki keksz

Hozzávalók 2-3 tepsihez:

  • 150 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 teáskanál só
  • 150 g barna cukor (eredetileg 240 gr)
  • 2 tojás
  • 225 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 120 g aprított dió (eredeti recept szerint pekándió vagy makadámdió)
  • 240 g aprított étcsokoládé (70%-os)
  • opcionális: kakaóbab töret

Elkészítése:

A vajat a cukorral és a sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a diót, a csokoládét, a gyömbért és a fűszereket. Majd kb. 2-3 percig keverjük a tésztát.

Sodorjunk kb. 5 cm átmérőjű hengereket és hűtőben pihentessük a tésztát 2-3 órán keresztül.

A sütőt 180 fokra melegítsük elő.  A tésztát vágjuk 1 cm vastag szeletekre, helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe, a tetejét szórjuk meg tört kakaóbabbal és az előmelegített sütőben süssük 12 percig.  Rácson hagyjuk kihűlni, majd jól dugjuk el a család elől, ha azt szeretnénk, hogy az ünnepekre is maradjon!

Légmentes dobozban elvileg hetekig eláll. Mi ezt nem tudtuk még kipróbálni.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!