Csokiország - Minden, ami csoki

Csokoládés panna cotta

csokiorszag-6104

Jártatok már Olaszországban? Ha igen, és főleg az északi részén, akkor nagy eséllyel kóstoltatok már igazi olasz panna cottát, azaz leginkább a hazai pudinghoz hasonlító tejes, tejszínes desszertet. Akik nem jártak még Olaszhonban, azok is belefuthatnak egyre gyakrabban egy-egy hazai étterem kínálatában, mára itthon is egy elég elterjedt desszert lett.

A krém alapja zsíros tejszínből és zsíros tejből áll, melyet vaníliával felfőznek, zselatinnal összekevernek és tálkákban kihűtenek ideális esetben egy egész éjszakán keresztül. A titka a jó állag, amit, ha ismerjük a jó arányokat egyáltalán nem nehéz elérni.

Tálalhatjuk pohárban, de gyakrabban borítják ki a formából, amiben megdermesztik. Ízét általában  a hozzá adott krém vagy öntet határozza meg, de magát a tejszínes krémet is ízesíthetjük például narancsolajjal, levendulával, kardamonnal, fahéjjal, mindez a fantáziára van bízva. Ideális öntet hozzá a különböző gyümölcsökből készült öntet, vagy ahogy a mi receptünkben is szerepel a csokoládé.

A lenti receptben egy kicsit alakítottam az eredeti felálláson, tehát nem ráöntöttem a kiborított panna cottára a csokiöntetet, hanem a pohár aljába tettem díszítésnek, és nem is borítottam ki, hanem pohárkrémként fogyasztottuk, így a hozzáadott zselatin is kicsit kevesebb, mint a legtöbb receptben. A krém tetejére megpirított dió került a roppanós hatás elérése érdekében. Az általában jó szokott lenni, ha egy krémhez van valami ropogós, ami feldobja és megtöri a krémes hatást.

Tipp: Amennyiben ki szeretnénk borítani, úgy a 700 ml folyadék helyett csak 600 ml-t tegyünk a négy lap zselatinhoz.

csokiorszag-6101

Csokoládés panna cotta

Hozzávalók nagyjából 4 adaghoz:

  • 500 ml habtejszín (min 30%, de jobb a 35%)
  • 200 ml zsíros tej (3,5 %)
  • 4 lap zselatin
  • 4 evőkanál cukor vagy nyírfacukor
  • 1 rúd vanília
  • 100 g étcsokoládé
  • 100 ml habtejszín
  • 2-3 marék tisztított dió

Elkészítése:

A zselatint áztassuk be hideg vízbe. A tejszínt melegítsük fel a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjával együtt. Adjuk hozzá a tejet, forraljuk fel és hagyjuk pihenni 10 percig, hogy a vaníliamagokból az aroma beízesítse a folyadékot.  Adjuk hozzá a zselatin lapokat. Kevergessük, hogy a lapok teljesen feloldódjanak.

A csokoládét vízgőz felett vagy mikróban olvasszuk fel, adjuk hozzá óvatosan a 100 ml tejszínt, keverjük addig, amíg homogén krém nem lesz, majd töltsük a poharak aljába. Ezt követően öntsük rá a langyosra hűlt zselatinos tejes tejszínt és tegyük hűtőbe egy éjszakára.

Másnap a diót pirítsuk meg, törjük össze és tálaláskor szórjuk a pohárkrém tetejére.

Málnás brownie

IMG_9810-1

Hamarosan itt a Valentin nap. Mivel mással is kedveskedhetnénk Szerelmünknek, mint egy jó brownie-val. Hmm…csokis, diós, omlós… és egy kis málna… az igazán hedonisták tejszínhabbal is megspékelhetik.

IMG_9812-2

Málnás brownie torta

Hozzávalók:

  • 200 g durvára vágott dió
  • 400 g teljeskiörlésű liszt
  • 100 g kakaó
  • 1 csomag sütőpor
  • 200 g barna nádcukor
  • 6 tojás
  • 400 ml napraforgó olaj
  • 100 ml tejszín
  • csipet só
  • 100 g durvára tört étcsokoládé
  • málna (fagyasztott málnát is használhatunk)

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 160 fokra.

A lisztet és a kakaót egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a sót, a tojást, a tejszínt, az olajat, a diót és az étcsokoládét és jól összekeverjük a tésztát.  Kivajazott torta formába öntjük, rászórjuk a tetejére a málnát és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a torta közepe nem kemény, hanem enyhén ruganyos.

Tipp:  langyosan is tálalhatjuk vanília fagyival.

IMG_9815-3

IMG_9824-4

Guinness-es csokoládé pohárkrém

IMG_2226-7

Ez egy igazi pasis desszert, szintén Valentin napra ajánljuk. Garantáltan minden sörimádó pasi imádni fogja és a jutalom sem marad el. :). Nem túl édes, enyhén fanyar és pikánsan érezhető benne a Guinness különleges íze. Érdekesség, hogy a dobozos sör nekem jobban bejött, mint az üveges, valahogy a hab sokkal krémesebb, lágyabb volt. Van a dobozban egy golyó, ami elvileg a habért felelős és a finom krémhab ennek köszönhető. Természetesen ebbe a desszertbe teljesen mindegy milyet használunk, hisz felmelegítésre kerül, ahol a habnak nincs jelentősége, viszont inni én jobban szerettem a dobozost.

IMG_2177-1

Guinness-es csokoládé pohárkrém

Hozzávalók:

  • 440 ml Guinness (egy doboz)
  • 750 ml tejszín
  • 200 g étcsokoládé
  • 7 tojás sárgája
  • 50 g cukor
  • egy nagy marék dió
  • 6 db teljes kiőrlésű babapiskóta

IMG_2183-2

IMG_2194-3

Elkészítése:

300 ml tejszínt és 300 ml Guinness-t keverjünk össze és melegítsünk fel (ne forraljuk). Tördeljük bele a csokoládét és hagyjuk felolvadni. Keverjük el, hogy homogén keveréket kapjunk. Hagyjuk kicsit kihűlni. A tojás sárgákat a cukorral keverjük össze, majd adjuk hozzá a tejszínes keverék egy negyedét és öntsük vissza a maradék tejszínes krémhez. Nagyon alacsony hőfokon vagy vízgőz felett, folyamatosan kevergetve körülbelül 15 perc alatt főzzük sűrűre a krémet. Sose forraljuk, mert a tojás kicsapódhat! Amikor már úgy gondoljuk nem fog besűrűsödni, akkor se adjuk fel, ez egy hosszabb folyamat, 15-20 perc kell a krémnek.

Tálalás: a krémből tegyünk egy keveset a poharak aljába, erre tördeljük a babapiskótákat, majd öntsünk rá még egy kis krémet. A tetejét szórjuk meg összetört dióval. Ha elkészültek a poharak, hagyjuk kihűlni, majd hűtőben megdermedni.

Időközben a maradék Guinness-t forraljuk 5 -10 percig, az így kapott redukciót hűtsük le. A tejszínhabot verjük fel, vagy szifonban készítsük el.

Közvetlenül fogyasztás előtt a pohárkrémek tetejére nyomjunk tejszínhabot és csurgassunk a hab tetejére Guinness redukciót. Szórjuk meg a felaprított dióval.

IMG_2216-4

IMG_2219-5

Narancsos kacsa csokoládé mártással

narancsos_csokis_kacsa_csokiorszag

Narancsos kacsa csokoládé mártással

Hozzávalók a kacsához:

  • 1 db pecsenyekacsa, kb. 2 kg
  • só, bors
  • 1 db narancs
  • 1-2 db csillagánizs

Hozzávalók a püréhez:

  • 1 kg krumpli
  • 500 g fehérrépa / petrezselyemgyökér, de lehet paszternák is, kinek mi ízlik jobban
  • 50 g vaj
  • 100 ml tejföl

Hozzávalók a salátához:

  • 1 csomag rukkola
  • 2 db körte
  • 1 marék dió
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 2 evőkanál dióolaj

Hozzávalók a csokimártáshoz:

  • 100 g nagyon magas kakaótartalmú csoki (minimum 70%)
  • 50 g vaj
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 100 ml tejszín

Elkészítése:

A kacsát megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk, kicsit beborsozzuk frissen őrölt borssal. A narancsokat jól megmossuk, négybe vágjuk és a kacsa belsejébe tesszük, a csillagánizzsal együtt.  Egy agyagedénybe (római tál) tesszük a kacsát, melle lefelé legyen, tehát háttal felfele feküdjön. Rátesszük a tálra a tetejét és a még hideg sütőbe toljuk. 200 fokon kb. 30-40 percig sütjük, majd levesszük a hőfokot 100 fokra, kicsit kiszellőztetjük a sütőt, hogy lehűljön és a kacsát további 3 órán át szinte pihentetjük a sütőben. A kisült zsírt benne hagyjuk az edényben. Így a mell, ami benne fekszik ugyan nem lesz ropogós bőrű, de irtó finom puha lesz. Ha letelt az idő levesszük az edény tetejét, és 180 fokon megpirítjuk a kacsát 20 perc alatt.

Időközben a krumplit és a zöldséget megfőzzük enyhén sós vízben, majd a tejföllel, vajjal, sóval pürét készítünk belőle.

A salátához a rukkolát egy tálba tesszük, a körtét meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, a rukkolához adjuk. A diót kicsit megpirítjuk. Az olajakat a borecettel elkeverjük, a salátára öntjük. Megszórjuk a tetejét az enyhén megpirított dióval.

A csokimártáshoz a csokit vízgőz fölött megolvasztjuk a vajjal együtt, majd hozzáadjuk a sót, a tejszínt.

A kacsát szeletelés előtt még 10 percig pihentetjük, majd a köretekkel és a mártással együtt tálaljuk.

Csupa csoki keksz

Fűszeres keksz

Ez a keksz recept Pierre Hermé repertoárjából származik.

Pierre Hermé egy négygenerációs cukrászcsalád tagja, pályafutását 14 évesen kezdte, mára pedig Franciaországban, Japánban és az Egyesült Amerikai Államokban is ismert cukrászmester. A cukrászat Picasso-jaként is emlegetik. Teljesen új ízekkel, technikákkal forradalmasította a mai cukrászművészetet. A francia cukrászat vezéralakja. A Larousse desszertes (Le Larousse de desserts) könyve 1997-ben jelent meg.

Az eredeti keksz recepten annyit változtattam, hogy tettem bele extra fűszereket és sokkal kevesebb cukorral édesítettem.  Így megmaradt az étcsokoládé enyhén kesernyés ízvilága, de mégis elég édes maradt a keksz.

Csupa csoki keksz

Hozzávalók 2-3 tepsihez:

  • 150 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 teáskanál só
  • 150 g barna cukor (eredetileg 240 gr)
  • 2 tojás
  • 225 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 120 g aprított dió (eredeti recept szerint pekándió vagy makadámdió)
  • 240 g aprított étcsokoládé (70%-os)
  • opcionális: kakaóbab töret

Elkészítése:

A vajat a cukorral és a sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a diót, a csokoládét, a gyömbért és a fűszereket. Majd kb. 2-3 percig keverjük a tésztát.

Sodorjunk kb. 5 cm átmérőjű hengereket és hűtőben pihentessük a tésztát 2-3 órán keresztül.

A sütőt 180 fokra melegítsük elő.  A tésztát vágjuk 1 cm vastag szeletekre, helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe, a tetejét szórjuk meg tört kakaóbabbal és az előmelegített sütőben süssük 12 percig.  Rácson hagyjuk kihűlni, majd jól dugjuk el a család elől, ha azt szeretnénk, hogy az ünnepekre is maradjon!

Légmentes dobozban elvileg hetekig eláll. Mi ezt nem tudtuk még kipróbálni.

Kakaós tagliatelle gorgonzolával és dióval

IMG_2096

A kakaó a friss tésztának érdekes színt ad, megfelelő feltéttel pedig nagyon finom és extravagáns ízkombinációt tudunk kialakítani. A dió és a gorgonzola nagyon jól passzol a kakaó kesernyés ízéhez.

Kakaós tagliatelle gorgonzolával és dióval

Hozzávalók 4 főre:

  • 400 g liszt
  • 4 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 200 g gorgonzola
  • 200 g dió
  • 250 ml tejszín
  • 4 gerezd fokhagyma

IMG_2078

Elkészítése:

A tésztához a lisztet, a kakaóport, a tojást, a sót és az olajat jól összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, lisztezzük, “feltekerjük”, mint egy rétest és vékony csíkokra vágjuk. Mindezt tésztakészítő géppel is elkészíthetjük.

Egy nagyon nagy lábasba vizet forralunk (kb. 3 liter + 1 evőkanál só) és a tésztát forrásban lévő vízben 6 perc alatt al dente (fogkemény) állagúra főzzük. Ez idő alatt a mártáshoz a gorgonzolát, az aprított diót, a tejszínt és a fokhagymát összeforraljuk, majd a kész tésztával tálaljuk.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!