Narancsos kacsa csokoládé mártással
Hozzávalók a kacsához:
Hozzávalók a püréhez:
Hozzávalók a salátához:
Hozzávalók a csokimártáshoz:
Elkészítése:
A kacsát megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk, kicsit beborsozzuk frissen őrölt borssal. A narancsokat jól megmossuk, négybe vágjuk és a kacsa belsejébe tesszük, a csillagánizzsal együtt. Egy agyagedénybe (római tál) tesszük a kacsát, melle lefelé legyen, tehát háttal felfele feküdjön. Rátesszük a tálra a tetejét és a még hideg sütőbe toljuk. 200 fokon kb. 30-40 percig sütjük, majd levesszük a hőfokot 100 fokra, kicsit kiszellőztetjük a sütőt, hogy lehűljön és a kacsát további 3 órán át szinte pihentetjük a sütőben. A kisült zsírt benne hagyjuk az edényben. Így a mell, ami benne fekszik ugyan nem lesz ropogós bőrű, de irtó finom puha lesz. Ha letelt az idő levesszük az edény tetejét, és 180 fokon megpirítjuk a kacsát 20 perc alatt.
Időközben a krumplit és a zöldséget megfőzzük enyhén sós vízben, majd a tejföllel, vajjal, sóval pürét készítünk belőle.
A salátához a rukkolát egy tálba tesszük, a körtét meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, a rukkolához adjuk. A diót kicsit megpirítjuk. Az olajakat a borecettel elkeverjük, a salátára öntjük. Megszórjuk a tetejét az enyhén megpirított dióval.
A csokimártáshoz a csokit vízgőz fölött megolvasztjuk a vajjal együtt, majd hozzáadjuk a sót, a tejszínt.
A kacsát szeletelés előtt még 10 percig pihentetjük, majd a köretekkel és a mártással együtt tálaljuk.