Amikor karácsonyról esik szó az egyik legfontosabb desszert nálam a madártej. A klasszikus vaníliás változat az igazi, de néha feldobhatjuk kicsit valamivel, a garantált siker így sem fog elmaradni. A kakaó és a narancs kiválóan passzol, talán az egyik leggyakrabban alkalmazott ünnepi vagy téli ízpárosítás, ha csokis ízről van szó.
Kakaós narancsos madártej
Hozzávalók 4 fő részére:
- 1 l tej
- 6 tojás
- 4 evőkanál kakaópor
- 6 evőkanál cukor
- 1 rúd vanília
- narancsaroma (Lecker’s természetes narancsolaj, fél ampulla) vagy egy narancs reszelt héja
Elkészítése:
A tojásokat válasszuk szét és a fehérjét a cukor felével verjük kemény habbá.
Időközben a tejet a maradék cukorral és a vaníliarúd kikapart magjával és a rúddal együtt forraljuk fel és tartsuk forrás közeli állapotban. A kemény fehérjéből szaggassunk evőkanállal galuskákat a forró tejbe és főzzük mindkét oldalukat 30-30 másodpercig, majd merőkanállal vegyük ki a tejből és csepegtessük le. Nem szabad túlfőzni, mert összeesnek a galuskák. Ha az összes fehérje elkészült adjuk a tejhez a kakaót, a narancsaromát, szűrjük le majd hagyjuk kicsit lehűlni.
A tojások sárgáját keverjük ki és a szobahőmérsékletű kakaós tejhez keverjük. Vízgőz felett vagy nagyon alacsony hőfokon újra forraljuk fel, egészen addig, amíg a tej elkezd besűrűsödni.
Hűtsük le és tálalásig tartsuk hűtőben.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: